Herstel de uitvalfuncties voor het (V)MBO

Om goed onderwijs te kunnen bieden is het belangrijk dat leerlingen je onderwijs kunnen en willen volgen. Er kunnen veel redenen zijn waarom dat niet lukt: beperkte intelligentie, problemen thuis, sociale handicaps, gedragsstoornissen enz. Leerlingen (óók leerplichtigen) die echt storend zijn in hun groep moeten (uiteindelijk) uit het onderwijs verwijderd kunnen worden. Om te zorgen dat ze niet op straat belanden moet daar goede opvang voor zijn; het liefst binnen de school zelf. Ik denk aan projecten voor voortijdig schoolverlaters binnen VMBO en MBO. Ook eerherstel voor het Speciaal Onderwijs is nodig. In geval dat leerlingen echt niet terug kunnen naar het onderwijs moeten ze begeleid worden tot ze een baan hebben.
Op dit moment lijden de goedwillende leerlingen die aangewezen zijn op het (V)MBO onder de uitvallers en de probleemgevallen. Dat is absoluut onterecht. VMBO zit aan de onderkant van het onderwijs en juist déze leerlingen verdienen alle bescherming en een keigoede opleiding. Juist bij hen moet er uitgehaald worden wat erin zit. De maatschappij is enorm gecompliceerd. Als er geen aparte uitvalfuncties gecreëerd dient het VMBO én het MBO zelf als ‘afvalputje’. Dat doet onrecht aan de goedwillende leerlingen en dat doet onrecht aan hen voor wie een aparte opvang, het speciaal onderwijs, of toeleiding naar werk veel beter werkt.
Mijn ervaring (lage niveaus van het MBO) is, dat het aparte bureau waar je uitvallers naar toe kunt sturen slechts één Pavlov-reactie heeft: een beroepskeuzetest en snel weer naar een andere opleiding sturen. Aan zaken als begeleiding bij problemen thuis, huisvesting, financiën, justitie, leerproblemen, gebrek aan motivatie, onrealistische toekomstbeelden etc. kan binnen mijn school niets gedaan. Het meehelpen zoeken naar een passende werkkring past al helemaal niet binnen hun mogelijkheden/denkraam. Toch is dat uiteindelijk nodig om te voorkomen dat leerlingen op straat komen.

2 Reacties

  1. Eens!
    Inderdaad: kinderen die dreigen uit te vallen moeten betere ondersteuning krijgen, en niet enkel een beroepskeuzetest en andere opleiding. Ook moeten kinderen die echt niet meer te handhaven zijn (wellicht zelfs eerder) opgevangen worden zonder dat zij de rest het leren onmogelijk maken.

    Als je dat goed wilt doen, kost dat een enorme berg geld en de vraag is zelfs in hoeverre de maatschappij in staat kan zijn om zaken die binnen gezinnen zijn misgegaan werkelijk op te lossen. Ik ben daar somber over. Zowel door de enorme aantallen als door de taak die je zelfs bij één gezin zou hebben.

    Absoluut noodzakelijk is wel om de kinderen, als het echt niet meer kan, niet het onderwijs van de anderen te laten verpesten. Als je dat toelaat, dan kost het nog vele malen meer in geld en in persoonlijke ellende.

    • helemaal mee eens. Ik heb me
      helemaal mee eens. Ik heb me verbaasd over het verbod om leerplichtige kinderen definitief van een school te verwijderen als er geen andere school bereid is om ze op te nemen. Het ontbreken van dit ultimum remedium heeft onder de leerwillige leerlingen al veel slactoffers gemaakt.

Reacties zijn gesloten.