Schorsen en verwijderen leerlingen sterk gestegen

Het aantal schorsingen en verwijderingen neemt sterk toe, zo blijkt uit de data van de Onderwijsinspectie. In het primair onderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs zijn in het schooljaar 2022-2023 ruim 8.300 leerlingen geschorst en meer dan 170 leerlingen van school verwijderd. Aanmerkelijk meer dan in het deels door corona beïnvloede schooljaar 20/21. In 21/22 was er sprake van een inhaalslag in de toename. Vóór corona bedroeg het aantal schorsingen 5558 en het aantal verwijderingen 150.

Toename van het aantal schorsingen in de schooljaren 19/20 tot en met 22/23 (bron: Inspectie van het onderwijs).

 

Toename van het aantal verwijderingen in de schooljaren 19/20 tot en met 22/23 (bron: Inspectie van het onderwijs).

Ook de component fysiek geweld, de grootste component als reden voor een schorsing of  verwijdering, nam fors toe, parallellel met  de cijfers bij schorsing en verwijdering.

Toename van het fysiek geweld in de schooljaren 19/20 tot en met 22/23 (bron: Inspectie van het onderwijs).

Deze cijfers zorgden, volgens een rondgang van RLT-nieuws, bij veel medewerkers op de scholen tot herkenbaarheid van het probleem. Het ging dan vaak om scheldpartijen, bedreigingen of leerkrachten die zelfs thuis opgezocht werden.

Uit diezelfde rondgang kwam naar boven dat veel scholen de docent in de kou laten staan. Volgens de docenten komt dat omdat de schoolleiding vaak bang is voor negatieve publiciteit, rechtszaken van ouders en een negatieve beoordeling door de onderwijsinspectie. Heftige incidenten  werden vaak alleen met excuses afgedaan. Ook gaven de  door RTL-nieuws geïnterviewde medewerkers aan dat de cijfers die de inspectie onder ogen krijgt, slechts het topje van de ijsberg zouden zijn.

Grafieken: T. Rekkers

Bronnen en links:

Inspectie van het Onderwijs, Schorsingen en Verwijderingen.

‘Houd je bek of ik vermoord je’: docenten denken aan stoppen door toenemende agressie leerlingen, door Koen de Regt, Jasper Bunskoek, Maaike Kempes, RTL-nieuws,7 maart 2024

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter