Slordig taalgebruik

Ton Bastings heeft de pen ter hand genomen toen hij deze week een schrijven aan het personeel van zijn oude school onder ogen kreeg. Hieronder zijn reactie naar het college van bestuur van de instelling waarin hij het CvB op zijn verantwoordelijk wijst. De schoolleiding heeft hem zelfs bedankt voor zijn ‘feedback’.

Geacht College,

Dit schrijven zal me wel niet in dank worden afgenomen, maar uit hoofde van mijn beroepsethiek kan ik het niet laten. Het bericht van het CvB van afgelopen dinsdag was van zulk een niveau dat mijn ’taalgeweten’ begon op te spelen. Taal is het voertuig van de geest en slordig taalgebruik verraadt algehele slordigheid. Ik wil het CvB niet de levieten lezen, maar een bloemlezing is hier evenwel op zijn plaats:

  • het onjuist hanteren van de regels van de samenstellingen waardoor verwarring optreedt (organisatie breed/medewerker tevredenheidonderzoek);
  • het hanteren van verschillende aanspreekvormen (je/jullie/jouw);
  • het overmatig gebruik van het indirecte hulpwerkwoord zullen;
  • het onjuist gebruik van te+infinitief ( te bespreken);
  • het gebruik van verkeerde woorden (openheid bij een anoniem onderzoek).

Het kan niet zo zijn dat het CvB van een onderwijsinstelling op deze wijze de Nederlandse taal hanteert. Juist in tijden waarin het PISA-onderzoek onomstotelijk aantoont hoe droevig het is gesteld met het taalbeheersingsniveau in ons onderwijs heeft het CvB mijns inziens zowel een taak als een voorbeeldfunctie.

 

Hoogachtend,

Dr. A.M. Bastings

oud-leraar Nederlands KW1C

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter