Onderwijsraad waarschuwt voor digitale kloof en wil minder leerwegen

De Onderwijsraad heeft onlangs (18 dec.) gereageerd op de toekomstvisie van minister Dijkgraaf, met een pleidooi voor een lange-termijnagenda.  De Onderwijsraad wil naast minder leerwegen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, een intensievere samenwerking tussen vmbo en mbo. Eerder heeft de Onderwijsraad ook al geopperd om beroepsgerichte vakken aan te bieden in alle schoolsoorten van het voortgezet onderwijs. Bij het leven lang ontwikkelen is het volgens de raad van groot belang om in te zetten op betere geletterdheid en gecijferdheid.

Ook ziet de Onderwijsraad erg veel heil in een regionale samenwerking tussen vmbo-, mbo- en hbo-instellingen. Wel plaatst de raad kanttekeningen bij de vorming van regionale boards als extra bestuurslaag en maakt zich zorgen over de versnippering en het verdwijnen van het sociale element in het onderwijs als gevolg van het flexibel onderwijsaanbod.

Tot slot waarschuwt de Onderwijsraad voor de inzet van digitale technologie, die kan leiden tot een vergroting van de digitale kloof en de kansenongelijkheid.

Meer lezen: Toekomstverkenning middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs en wetenschap; Onderwijsraad, 18-12-2023

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter