Hoogleraren schrijven opiniestuk met misinformatie

Opnieuw is er een opiniestuk in de Volkskrant geplaatst om de huidige grote mate van verengelsing van het universitair onderwijs te verdedigen, en opnieuw is het stuk op feitelijke onjuistheden gebaseerd.

Het gaat om een artikel van Marieke Pijnenborg, Maaike Nauta, Liset van der Meer, Elkan Akyürek, Anselm Fuermaier, Marieke Timmerman en Bertus Jeronimus, verbonden aan de Faculteit gedrags- en maatschappijwetenschappen en Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze auteurs, waaronder een aantal hoogleraren, verspreiden hiermee valse informatie en doen hun zaak geen goed.

Hieronder de brief van BON aan de redactie van de Volkskrant, die niet inging op een verzoek tot rectificatie, waardoor de misinformatie op de site blijft staan:

Het artikel ‘De volkstaal als voertaal op de universiteit? Don’t do it!’ (Opinie, 24 januari) bevat twee grove feitelijke onjuistheden. Ten eerste is het er aan de Universiteit van Franeker nooit college gegeven in de volkstaal of überhaupt in enige andere taal dan het Latijn, zoals emeritus hoogleraar Fries Goffe Jensma onlangs in de NRC schreef in een terechtwijzing van genoemde hoogleraar Wierenga. ‘Onderwijs in de volkstaal’ kan daarmee onmogelijk de reden zijn van de neergang van die universiteit.
Verder schrijven de auteurs: ‘Zo is in Denemarken een aantal jaren geleden besloten hoger onderwijs uitsluitend in het Deens te geven.’ Ook dit klopt niet. Denemarken heeft een aantal jaar geleden nationale quota ingesteld voor het aantal studenten in Engelstalige opleidingen. Recent heeft het land deze quota iets verhoogd. Nederland heeft überhaupt geen landelijke studentenquota voor Engelstalige opleidingen, en daar gaat de discussie ook niet over. Deze vergelijking raakt dus kant noch wal – Denemarken heeft helemaal geen ‘besluit teruggedraaid’, zoals de auteurs stellen.
Met het verspreiden van onjuiste informatie doen deze hoogleraren en andere universitaire medewerkers hun zaak geen goed. Ze hebben uiteraard recht op hun eigen mening, maar niet op hun eigen feiten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter