De staat van het onderwijs 2023

"File:Citou Château (ruines).jpg" by ArnoLagrange is licensed under CC BY-SA 3.0.
"File:Citou Château (ruines).jpg" by ArnoLagrange is licensed under CC BY-SA 3.0.

Morgen, 10 mei,  komt het jaarlijkse inspectierapport over de staat van het onderwijs uit. Scienceguide publiceerde nu al de reactie van OCW aan de Eerste Kamer op dit onderzoek. De laatste jaren zijn deze rapportages duidelijk: het gaat niet goed en het is steeds slechter gegaan met het onderwijs. Momenteel kan 24% van de kinderen onvoldoende lezen om in deze maatschappij te kunnen functioneren. In 2018 werd zelfs een vergelijking gemaakt van de 20 jaar daarvoor. De reactie van de toenmalige onderwijsmisisters was schokkerend. Zo van ‘dank voor het onderzoek, laten we niet zwartepieten en er gaat ook veel wel goed’.

Vandaag in onder andere de Telegraaf een atikel over het eindexamen dat steeds gemakkelijker wordt.

Het is goed dat er eindelijk brede onrust is over de kwaliteit van ons onderwijs. Het is ook goed dat er nu een minister is die in alles uitstraalt te begrijpen wat er fout is en van plan is om dat ook aan te pakken. Tegelijkertijd geven de sectorraden van PO en VO geen krimp. De minister moet niet micromanagen en zij weten zelf het beste hoe het onderwijs gegeven moet worden. De vraag is: wie wint?

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter