Corona.nu: thuis werken is de norm?

Premier Rutte en het RIVM raden aan zoveel mogelijk thuis te werken maar dit advies wordt regelmatig genegeerd. Steeds vaker verschijnen in de diverse media berichten over werkgevers die hun medewerkers verplichten om toch op het werk te verschijnen. Dat geldt ook voor het onderwijs.

Voor degenen die zelf tot een risicogroep behoren of die in hun omgeving kwetsbare naasten hebben, is de situatie nog lastiger. De bezorgdheid om de eigen gezondheid of die van de mensen in de naaste omgeving botst met de bezorgdheid om de gezondheid en het welzijn van de leerlingen. Het is kiezen tussen twee kwaden.

We hebben allemaal kunnen zien wat de gevolgen zijn van het thuisonderwijs. De kwaliteit van de lessen is duidelijk minder, leerlingen zijn minder gemotiveerd en de kansenongelijkheid tussen leerlingen wordt groter. Docenten doen op allerlei manieren hun uiterste best om de lessen zo goed mogelijk vorm te geven en en de schade te beperken. Ze voeren extra online gesprekken om contact te houden en om extra uitleg te geven.

Hoe groot het dilemma ook is, de regels zijn duidelijk. In de ARBO-catalogus voor het VO staat dat op school alleen lessen gegeven mogen worden. Andere activiteiten moeten digitaal plaatsvinden. Vanwege de sluiting van de scholen mogen tot 18 januari alleen lessen aan examenleerlingen  gegeven worden. De ARBO-catalogus wordt regelmatig aangepast aan de actuele situatie.

BON raadt aan om bij eventuele problemen in gesprek te gaan met de ARBO-arts en met de schoolleiding. De ARBO-catalogus kan als uitgangspunt gebruikt worden. Voor het melden van gevallen van intimidatie kunt u terecht bij het Meldpunt Intimidatie van BON.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter