Hoe de UvA in de jacht op de internationale student de grenzen opzoekt

Zoals bekend ageert BON al jaren tegen de verengelsing van het hoger onderwijs en tegen de extreme internationalisering. Wat is in het belang van de Nederlandse student, de Nederlandse maatschappij of de wetenschap? Folia, het blad van de Universiteit van Amsterdam heeft onderzocht wat de universiteit van stal haalt om zoveel mogelijk buitenlandse studenten en dus zoveel mogelijk geld aan te trekken. Dit verhaal is de zoveelste bevestiging dat verengelsing en internationalisering al te vaak eerder een verdienmodel is dan dat het, zoals steeds wordt beweerd, bedoeld is de kwaliteit van de academie te verhogen.

Voor de volledigheid: BON is helemaal niet tegen intensieve internationale contacten. maar het is veel beter de buitenlandse studenten te vragen Nederlands te leren dan dat Nederlandse psychologie studenten, samen met een veelvoud aan Duitse studenten, in matig Engels les krijgen. Dat levert de internationale studenten ook een beter contact met Nederland op.

1 Reactie

  1. Ik denk dat het voor het floreren van de Science Campus in Eindhoven wel uitmaakt of er in die stad een engelstalige universiteit is of niet. Maar voor mij tellen de cons zwaarder.

Laat een reactie achter