BON: Behoud de vakbevoegdheden!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BON: Behoud de vakbevoegdheden!

In het voorjaar zijn meerdere gesprekken gevoerd in de Commissie Onderbewijsbevoegdheden. Er zijn nog geen concrete voorstellen geformuleerd. De leraren in de commissie voelen niets voor brede bevoegdheden omdat dit ten koste gaat van een degelijke vakkennis bij de leraar. Ook uit een grote enquête is gebleken dat de meeste leraren geen heil zien in een nieuwe opzet van de bevoegdheden. Vandaag is het rapport Leraren over het bevoegdhedenstelsel gepubliceerd.

BON steunt wel de plannen om leraren de gelegenheid te bieden een extra vakbevoegdheid te laten halen. Helaas bleek onlangs dat de subsidiepot voor de Lerarenbeurs nu al leeg is omdat een deel van de middelen ingezet wordt voor zij-instromers en onderwijsassistenten. Een ander probleem is de vervanging van de leraren die studieverlof nodig hebben om de nieuwe bevoegdheid te halen. Er is immers al een groot lerarentekort.

 

BON vindt dat twee zaken de aandacht moeten krijgen: er moet niet ingezet worden op een brede onderwijsbevoegdheid omdat dit plan het werk voor leraren minder aantrekkelijk zal maken en dit zal leiden tot het vertrek van leraren uit het onderwijs. Tevens moet er fors ingezet worden op het aantrekkelijker maken van het beroep. Als het beroep aantrekkelijker wordt, zal dat een positieve boodschap zijn voor de buitenwacht en dan zullen meer mensen de stap durven maken om ook voor de klas te gaan staan.

 

2 Reacties

  1. Ik denk dat het ook van belang is aan wat voor leerlingen een leraar les gaat geven. Als dat aan vwo-leerlingen is is gedegen kennis van en inzicht in het te doceren vak het belangrijkste. Maar helaas, omdat te veel beroepsbemoeials rechts- of linksom een middenschool willen is de bevoegdheid van leraren gekoppeld aan de leeftijd van de leerlingen. En gericht op de problemen van de zwakste leerlingen.

Laat een reactie achter