Eelco Runia bij Voor de Ommekeer

Ad Verbrugge gaat in gesprek met ‘vrijgevestigd intellectueel’ Eelco Runia. Runia heeft de universiteit twee jaar geleden gedag gezegd om de crisis van de moderne universiteit te beschrijven. Dit resulteerde in het boek ‘Genadezesjes’. Waarom vergelijkt hij de moderne universiteit met een fastfoodketen?

In een achttal brieven schetst Runia vanuit zijn eigen ervaring tot wat de moderne universiteit is verworden. In dit gesprek bespreken Runia en Verbrugge als (oud-)universitaire docenten hun ervaring en visie.

“De universiteit is ‘verschoolst’, er worden nauwelijks academische vaardigheden gedoceerd en het onderwijs wordt in hapklare brokken door de docenten uitgediend.” Volgens Runia moet de politiek en de samenleving zich afvragen waar een universiteit voor moet dienen. Het is volgens Runia nu zo dat de universiteit in hoge mate hoger beroepsonderwijs is. Hoe zou de universiteit er volgens Runia wel uit moeten zien? Wat is de weg daar naartoe?


Gespreksonderwerpen

0:22 Vrijgevestigd intellectueel, die aankondiging wil ik er even uitlichten.

5:18 Wat zou jij willen zeggen over de discussie die nu gevoerd wordt op de universiteiten?

7:19 “Ik noem de universiteit ook wel een boulimische organisatie.”

10:15 Je schetst de positie van de docent en student. Hoe verklaar je die?

15:20 “Als je denkt dat wat je doet een roeping is, ben je een speelbal en heb je geen macht.”

20:38 “Het verplichte curriculum is een vehikel van het management om greep te krijgen op onderwijs en docenten.”

21:54 De positie van de docent wordt volgens jou op verschillende manieren ondermijnd. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

26:14 “De inhoud van de studie en het niveau waarop wordt afgestudeerd zou wel eens veel minder belangrijk kunnen zijn dan universiteiten en studenten zichzelf wijs maken.”

29:18 In je eerst brief start je met een schets van de middeleeuwse samenleving om de bestuurscultuur te duiden. Hoe kwam je daartoe?

33:48 De vrije wetenschap moet het afleggen tegen het systeem. Is het overal zo erg?

37:06 Hoe moet de komende jaren de cultuur en structuur worden opengebroken?

41:04 Resumerend: wat moet er volgens jou veranderen?

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter