Boekenweekgeschenk over de leraar: unicum in de Nederlandse literatuur

Volgens BON-bestuurslid Ton Bastings is het Boekenweekgeschenk van dit jaar, Een jas van belofte van Jan Siebelink, een unicum in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Nu is de leraar eens geen mislukkeling of iemand die over de schreef gaat, maar een enthousiaste en inspirerende figuur die zijn vak heel goed kent.

Bastings schreef erover in de Volkskrant:

Na meer dan een kwarteeuw gaat het in het Boekenweekgeschenk van dit jaar weer over een leraar. Arthur Siebrandi, de protagonist in Jas van belofte (2019) van Jan Siebelink, brengt het er als leraar beduidend beter vanaf dan zijn boekenweekcollega’s uit eerdere edities. Barbara Rozemeyer, lerares Frans in Het rookoffer (1987) van Tessa de Loo, wordt gedwongen zelf ontslag te nemen na een relatie met een leerling. Herman Mussert, leraar klassieke talen in Het volgende verhaal (1991) van Cees Nooteboom, wordt ontslagen nadat hij een collega heeft bedrogen met diens vrouw. Hij krijgt in het bijzijn van leerlingen een aframmeling op het schoolplein van diezelfde collega en kan zijn biezen pakken. Nooteboom en De Loo trokken daarmee de lijn door van de rijke traditie van mislukte leraren in de Nederlandse romanliteratuur. (Lees verder…)

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter