Verengelsing Universiteit Tilburg onthutsend

Univers, “The independent news website of Tilburg University” , publiceerde al op 31 mei een artikel over de verengelsing dat ons pas vandaag onder ogen kwam, maar dat we zouden willen karakteriseren als onthutsend. Leest u het vooral zelf, maar een paar opmerkelijke citaten geven aan wat u kunt verwachten.

Als je bijvoorbeeld bij de koffieautomaat staat en er een anders-sprekende langsloopt, moet je meteen naar het Engels overschakelen. Alle beleidsstukken moeten voortaan in het Engels worden geschreven, dus elke kleine baas die ook maar iets wil uitvoeren, moet zich op schrift in het Engels wenden tot de directeur

Ook vond Michael Theuns dat we het niveau van onze studenten overschatten en er daardoor slechter onderwijs ontstaat: “Als zij moeten discussiëren over ingewikkelde materie, haken ze af. Internationale studenten zwijgen ook. Het internationaliseren zorgt op dit aspect voor afbraak van onderwijskwaliteit.” 

Fijn is wel dat de leiding van de universiteit opmerkelijk eerlijk is over de reden van al dat Engels: “Being located in a “shrinking” region, growth of Tilburg University will not easily be achieved via influx from other Dutch regions. For that reason, the main growth should come from abroad.”

Tilburg is krimpregio, dus moeten we de universiteit maar in stand houden voor het buitenland

2 Reacties

  1. In de Volkskrant van 6 juli staat een ingezonden brief van een medisch historicus, die twee gastcolleges moest geven. Daarbij werd hem “door de dames en heren van het universitaire dorp” dringend verzocht dit in het Engels te doen. Het tweede gastcollege gaf hij toch maar in het Nederlands omdat hij het geven van een college in het Engels voor een groep Nederlandse studenten belachelijk vond. Er ging een zucht van verlichting door de zaal, die al snel “aanzwol tot hartstochtelijk gejuich”.
    Zo kan het dus ook. Gewoon niet doen als het niet nodig en alleen maar hinderlijk is. Iedereen blij.

  2. Het is mij niet duidelijk waarom BON wacht met het indienen van de aanklacht. Verwacht BON dat den nieuwe regering vrijwillig meer tegen de verengelsing zal doen dan de rechter zou eisen?

Laat een reactie achter