‘Onderwijs ontbeert zelfkritiek’

Oud docent en onderwijsbestuurder Lei Heienrath gooit in dagblad De Limburger de knuppel in het hoenderhok wat betreft de kwaliteit van het onderwijs. Voor BON zijn zijn ervaringen zeer herkenbaar. Wel menen wij dat het eerder zo is dat het onderwijs op ‘is overgenomen’ door processen, randorganisaties en quasi marktwerking dan dat het de leraren te verwijten is dat de geschetste situatie is ontstaan. Als de overheid al sinds de HOS-nota begin jaren tachtig de salarissen systematisch onder druk houdt, de bevoegdheden de facto negeert, de docenten in een afhankelijke positie plaatst van grote onderwijsbesturen, verenigd in sectorraden, en dan ook het ene na het andere maatschappelijke probleem op het bordje van de leraar kiepert, dan is een ernstige daling van de kwaliteit simpelweg gevolg van bewust ingezet beleid. Het zijn precies de gevolgen waartegen BON al sinds haar oprichting en zonder enige overheidssubsidie vecht. We roepen iedereen op lid te worden van onze vrijwilligersvereniging. Wij, onderwijsmensen in hart en nieren, zijn wel degelijk kritisch en doen ook iets om het tij te keren. Mocht u nog niet getekend hebben tegen het verengelsen van het hoger onderwijs, doet u dat dan alstublieft alsnog. Ook de verengelsing zal zorgen voor een ernstige daling van de kwaliteit van de meeste studies.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter