CAO onderhandelingen VO-raad vastgelopen

Union_450x200_1071783_11281343.jpg

VOS/ABB, de vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen, en de Aob  schrijven dat de CAO onderhandelingen tussen de VO-raad en de bonden zijn vastgelopen. 

Opmerkelijk zijn de extreem lage salarisverhogong van 0,2% die is geboden, de weigering om de premieverlaging van ABP aan de werknemers uit te betalen en de opvatting van de VO-raad dat het ook van belang is om afspraken te maken over meer beleidsvrijheid om belangrijke innovaties in het onderwijs te kunnen realiseren.

Voor BON is het inmiddels volkomen duidelijk: na het pleiten voor afschaffing van  de bevoegdheden en de voorstellen voor flexibilisering van onderwijs en diploma's is deze schaamteloze inzet het zoveelste bewijs dat het de VO-raad maar om één ding gaat: ongecontroleerde macht van de besturen, de destructie van de hoog opgeleide docent en de verkwanseling van het onderwijs.

8 Reacties

  1. Leraren? Nergens voor nodig

    Leraren? Nergens voor nodig toch? Internet, online-cursussen en doe-het-zelf onderwijs zijn voldoende.

     

  2. Salaris? 

    Salaris? 

     

    "Leraren doen het niet voor het geld. "  Marleen Barth, destijds voorzitter van de vakbond 'Onderwijs CNV'

     

    "Hoge salarissen zitten er niet in, leerlingen verdienen een leraar die zijn werk met passie doet."  Marja van Bijsterveldt (Staatssecretaris van Onderwijs)

     

    "Leraren willen helemaal niet meer verdienen. Ze willen alleen maar geholpen worden bij het omgaan met kinderen en al hun specifieke problemen.” Marleen Barth tijdens een verkiezingsdebat in 2010

     

    "Ik spreek met heel veel enthousiaste leraren, en die willen veel liever zich ontwikkelen dan dat het ze gaat om loonsverhoging." (Staatssecretaris van Onderwijs)

     

    "Schoolleiders moeten meer gaan verdienen. Anders kunnen geen goede mensen worden gevonden."  Wim van de Camp (Tweede kamerlid voor het CDA)

     

    "65 miljoen voor Kaka en 96 miljoen voor Ronaldo. En …een miljoen voor Klaas Koops, een adviseur van een ROC, maar dan wel voor een periode van 4 jaar. Een flink jaarsalaris, maar niet meer dan dat. Kaka en Ronaldo zijn topspeler met bijzonder talent. Maar wat moeten dan al die buitengewoon getalenteerde medewerkers op onze scholen? Die leveren dagelijks topprestaties onder moeilijke omstandigheden en met een kritisch publiek op de tribune." Sjoerd Slagter (Voorzitter VO-raad)

  3. Sjoerd Slagter, ik was hem al

    Sjoerd Slagter, ik was hem al bijna vergeten. Ingewisseld voor Paul Rosenmöller. Het zijn steeds andere poppetjes, maaar volkomen inwisselbaar. Braken op afroep dezelfde onzin uit en hebben dezelfde namen in hun telefoons.

  4. Verkwanselen, vroeger ook wel

    Verkwanselen, vroeger ook wel als verquanselen geschreven, heeft als belangrijke betekenis het voor weinig geld verkopen omdat men het geld dringend nodig heeft. Hier waarschijnlijk in de betekenis weinig geld aan iets uitgeven omdat je het dringend voor iets anders nodig hebt. Vooraan in de zin blijkt dat de besparing gebruikt wordt om de ongecontroleerde macht van de besturen te consolideren. Bijzonder is dat het weinig geld voor de leraren in de klas niet valt onder het verquanselen omdat de destructie van de hoog opgeleide docent een subdoel op zichzelf is bij het consolideren van de bestuursmacht. 

  5. Schoolleiders moeten meer

    Schoolleiders moeten meer gaan verdienen. Anders kunnen geen goede mensen worden gevonden."  heeft Wim van de Camp, Tweede kamerlid voor het CDA. Hij zegt iets over schoolbesturen wat bankdirecteuren over zichzelf zeggen. Laten die bankdirecteuren zich nu gedragen hebben als geldgieren die uit puur eigenbelang het hen door spaarders toevertrouwde geld in gevaar of naar de bliksem gebracht hebben en wereldwijde crisis in gang gezet zouden hebben als de regeringen banken niet met het geld van de belastingbetaler overeind zouden hebben gehouden. Op dit moment moeten al scholen overeind gehouden worden. Waarom wil Wim van de Camp de crisis in het onderwijs vergroten door nog meer goed geld naar kwaad geld te gooien? Wie is er schuldig aan dat zo’n man op een kieslijst komt?

  6. In de NRC van vandaag een

    In de NRC van vandaag een bijdrage van Joris Luyendijk getiteld Bankiers leven in een amoraal Universum. Voor de bankiers die enorme bonussen ontvangen is het adagium: Haal binnen de wet een zo hoog mogelijke winst voor de aandeelhouders van de bank. Ethisch gedrag is voor hen gedrag waarbij geen wet wordt overtreden. Ook hier is weer een passende Newspeak in gebruik met een vocabularium waarin het begrip ethisch of moreel gedrag uitgehold is: De morele kanten van een plan worden aangeduid met het woord reputatierisico.

    Maar wat is nu het adagium van een scholenbestuurder? Hier is zeker wel een verschil met de immorele of minstens amorale bankiers. Een school kent geen beleggers of je moet de politici als zodanig zien die hopen met opvallende veranderingen in het onderwijs de aandacht op zich te richten. Publiciteitswinst. Maar je kunt schoolbestuurders beter zien als mensen in een netwerk waarbinnen de deelnemers aan elkaar verplicht zijn en al het andere niet telt. Hoe noemt men zo’n netwerk ook al weer in Italië?

     

  7. [via navolgend bruggetje toch

    [via navolgend bruggetje toch niet 'off topic'? Ik wilde geen nieuwe blog openen. Oordeel maar. Indien hierop wordt gereageerd, veroorzaakt de bijdrage onmiddelllijk een 'off topic']

     

    Leraren doen het niet voor het geld. Rosenmöller heeft na de CAO-onderhandelingen verstand van geld.

     

    Trouw, 'Rosenmöller wordt voorzitter toezichtsraad AFM', 8 juli 2015

     

    "Paul Rosenmöller wordt per 15 juli de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat maakte de AFM woensdag bekend.

    Voormalig GroenLinks-aanvoerder Rosenmöller is volgens de AFM gekozen vanwege zijn 'politiek-bestuurlijke expertise'."

     

    Kan er een Autoriteit Lump Sum komen? Rosenmöller zou vanwege zijn expertise omtrent VO, AFM, en Jongeren op gezond gewicht (ook gezonde organisaties?) een uitstekende veurzitter zijn. Een man als hij doet dat er gewoon naast.

     

    "Naast zijn werk voor de IKON en zijn commissariaten bij de NS en schoonmaakbedrijf CSU bekleedt Paul Rosenmöller de volgende functies:

Reacties zijn gesloten.