Maagdenhuisbezetting stopt.. of niet?

vrij-bezet-plaatje_450x200.jpg

Het journaal berichtte zojuist dat de bezetters van het Maagdenhuis hebben aangegeven te stoppen met hun bezetting. Uit berichten op Twitter blijkt echter dat dat nog helemaal niet zeker is: CvB: 'Zeer verbaasd over persconferentie. Onderhandelingen waren klaar. Akkoord was zondagavond 21 u vertrek uit #maagdenhuis.'

En in reactie daar weer op:   .@ruudfiere ReThink UvA has made no announcement of any kind in response to yesterday's negotiations between DNU and UvA Board.

Zie het beticht van UvA/HvA-periodiek Folia hierover: www.foliaweb.nl/organisatie/onduidelijk-of-bezetters-maagdenhuis-uitgaan/ En www.foliaweb.nl/organisatie/een-minderheid-lijkt-het-democratische-proces-tegen-te-houden/?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed

Het CvB sommeert de bezetters het Maagdenhuis vandaag, woensdag 8 april, voor 18:00 te verlaten. www.volkskrant.nl/dossier-onderwijs/uva-maagdenhuis-voor-1800-uur-leeg~a3946599/?akamaiType=FREE

Later meer

10 Reacties

  1. De universiteiten hebben de

    De universiteiten hebben de slag gewonnen. Je onderhandelt wat over kleine punten. Zo houd je de studenten bezig. Je weet de echte kwesties buiten beeld te houden, zoals het feit dat vrijwel niemand werk zal vinden op het niveau van zijn studie. De studenten zijn het vroeg of laat beu en stoppen hun actie. Vervolgens kun je weer verhalen verkopen over het bètatekort of andere leugens, zodat je veel eerstejaars vangt en veel geld beurt uit Den Haag. Die studenten hadden vroeger moeten opstaan.

  2. Misschien spijtig voor BON,

    Misschien spijtig voor BON, maar intussen is het vooral rapalje dat aan de bezetting doet. Ordinair krakerstuig.

  3. De afloop van deze bezetting

    De afloop van deze bezetting van het Maagdenhuis lijkt een klassiek voorspelbaar verloop te krijgen. Een harde, radicale kern van bezetters weet via een zogeheten  democratische “General Assembly” (Algemene Vergadering), die helemaal niet democratisch is en ook niet algemeen, een haalbaar compromis, for the time being, te dwarsbomen. Of men erop uit is zich door de ME uit het gebouw te laten verwijderen met de nodige 1969 dramatiek, zullen we moeten afwachten.  Veel belangrijker is wat er hierna komt en of de beweging voor een andere universiteit erin zal slagen werkelijk iets te bereiken. Ik zie niet in waarom de “universiteiten” de slag nu al zouden hebben gewonnen zoals neker en  laat veronderstellen.

  4. @moby

    @moby

    Is het nemen van je verantwoordelijkheid en in opstand komen tegen wanbeleid ordinair? En passief en onderdanig blijven meelopen met de kudde richting de afgrond, zoals zoveel andere studenten en docenten doen, niet? Het woord "tuig" lijkt mij juist meer van toepassing op mensen die ten koste van hun klanten en de maatschappij in hun zakken lopen te vullen in de financiële sector. Inclusief hun politieke beschermheren.

  5. Ik ben twee keer op bezoek

    Ik ben twee keer op bezoek geweest bij de bezetters van het Maagdenhuis en was getroffen door de rustige sfeer en de nette manier van omgang. Zo was de officiele beveiliging ook gewoon in het Maagdenhuis bij de portiersloge aanwezig en een praatje met deze mensen bevestigde mijn beeld van toen. Ik geef toe, de laatste keer was twee weken geleden en het zijn slechts oppervlakkige indrukken, maar toch ben ik er niet helemaal zeker van of de indruk die een deel van de media de laaste weken geeft wel terecht is. Er wordt beweerd dat beroepskrakers een en ander zouden hebben overgenomen en dat het Maagdenhuis zou worden uitgewoond. Die beweringen worden gedaan zonder dat daarvan beelden worden gewoond en door media die vanaf het begin erg kritisch waren op de bezetters. 

  6. Ik heb dezelfde ervaringen,

    Ik heb dezelfde ervaringen, Gerard. Ik bezocht ze op 1 maart.

  7. Dat het bestuur van de UVA

    Dat het bestuur van de UVA top down bestuurde is één ding. Je mag best geloven dat je het beter weet dan anderen en je handelt niet in strijd met de wet. Maar dat, als je foute besluiten blijkt te hebben genomen, zoals verkeerd swappen, de anderen die niet mee hebben mogen beslissen moeten lijden en je zelf vrolijk verder kunt leven lijkt me minder vanzelfsprekend. En toch is het zo en vooral dat maakt bestuurderen erg machtig!

  8. Dat het bestuur van de UVA

    Dat het bestuur van de UVA top down bestuurde is één ding. Je mag best geloven dat je het beter weet dan anderen en je handelt niet in strijd met de wet. Maar dat, als je foute besluiten blijkt te hebben genomen, zoals verkeerd swappen, de anderen die niet mee hebben mogen beslissen moeten lijden en je zelf vrolijk verder kunt leven lijkt me minder vanzelfsprekend. En toch is het zo en vooral dat maakt bestuurderen erg machtig!

  9. Satire: Maagdenhuis bezet

    Satire: Maagdenhuis bezet door radicale bestuurders, De Speld, 13 april 2015

    "Het Maagdenhuis is vanochtend bezet door een groep radicale bestuurders. Ze eisen volledige zeggenschap over de universiteit, afslanking van academische activiteiten en meer ruimte voor riskante vastgoedprojecten."

     

    'Na het Maagdenhuis: nationaliseer vastgoed semipublieke sector', FTM, 16 april 2015. "Vastgoed van semi-overheidsinstellingen moet terug naar de staat, zegt financieel geograaf Rodrigo Fernandez. Die kan immers spotgoedkoop lenen. En: de leden van de krijtstreepbrigade kunnen dan weg uit de bestuurskamers van onderwijs- en zorginstellingen. Hup, naar de Zuidas met z’n allen – bij een degelijke overheidsdienst."

     

    "De komende paar jaar, in ieder geval tot 2020 gaat de UvA in totaal een krappe 80 miljoen verlies draaien om gebouwen neer te zetten en de rente over haar schuld te betalen. Dit is het kader dat de komende jaren allesoverheersend zal zijn bij beslissingen. We moeten ons vragen stellen over middelen en doelen. Tegen welke prijs moeten we nieuwe gebouwen willen neerzetten? Voor 80 miljoen kunnen ruim 1000 voltijds medewerkers een jaar lang werken. Dit CvB is op een rijdende trein gestapt waar gaandeweg het eindstation uit het oog is verloren. Maar door af te treden neemt de financiële ruimte niet toe. Het is tijd voor landelijke politici om te stoppen met dit experiment en te beginnen met het nationaliseren van het vastgoed van de gehele semipublieke sector, te beginnen bij de zorg en het onderwijs."

Reacties zijn gesloten.