Wat onbevoegd? Dubbel bevoegd!!!!

hamburger_450x200_1097100_40205601.jpg

De Aob Nieuwsbrief Hoger Onderwijs meldt een aantal opmerkelijk nieuwsfeiten, waarvan twee onze speciale aandacht verdienen.

De Hogescholen hebben het afgelopen boekjaar hun toch al forse financiële reservers verder gespekt. Dat komt deels door begrijpelijke redenen als het geld dat door het onderwijsakkoord laat binnenkwam en dus nog niet is uitgegeven, maar de hogescholen zitten dik boven de aanbevolen financiële buffer. Vanzelfsprekend worden dan ook plannen gepresenteerd waarvoor dat geld nodig zou zijn.

Zo zegt Fontys het geld te gaan gebruiken voor professionalisering van de medewerkers, het intensiveren van het onderwijs en het creëren van een contextrijke leeromgeving voor studenten. Wij vermoeden dat die docenten omgeschoold moeten worden zodat zij beter in staat zullen zijn hun onderwijs aan te passen aan de contextrijke leeromgeving. Het zou ons overigens niet verrassen als dat ict-project vele malen duurder uitvalt dan begroot, dat is niet ongebruikelijk bij (onderwijs)ict-projecten. Gelukkig is er voldoende financiële ruimte, gerealiseerd door goedkopere docenten aan te nemen, die dan wel geprofessionaliseerd moeten worden natuurlijk. De trend van dunne leraren en dikke onderwijsvernieuwingen zet zich onverdroten voort. 

Avans wil het geld uitgeven aan toegepast onderzoek en het opzetten van een Agrifood Campus in Den Bosch, samen de gemeente en de HAS Hogeschool.  Wow, een nieuwe campus, samen met derden, waar hebben we dat meer gezien? Het wachten is op de financiële, personele en onderwijskundige rampen.

Het meest opmerkelijke bericht uit de Nieuwsbrief van de Aob is echter de nieuwe opleiding die Pabo Almere start. Het "Teachers College" gaat leraren afleveren die terecht kunnen op basisschool en onderbouw van het voortgezet onderwijs. Gezien de vakinhoudelijke problemen van de pabostudenten zijn wij verbijsterd over dit plan. Maar het onderwijs wordt binnenkort fors vernieuwd, "met zn allen elk uur naar een ander lokaal, dat doen we over 5 jaar niet meer", dus waar heb je dan nog vakleraren voor nodig. Hiermee is meteen ook ieder onbevoegdenprobleem opgelost: hoezo onbevoegd? Dubbel bevoegd!

De woordvoerder meent dat studenten aan het einde van de opleiding een dubbele bevoegdheid hebben en 3 talen spreken. Een werkelijk fenomenale prestatie in het licht van de huidige praktijk waarbij studenten na afloop matig kunnen rekenen en taalfouten maken in een briefje aan de ouders

Zouden (hoge)scholen het daarvoor bedoelde geld nu eindelijk eens willen besteden waarvoor het bedoeld is in plaats van voor speeltjes voor bestuur en management?