Miljoenenfraude, verduistering en oplichting: alles stroomt

Panta_Rhei_450x200_1445165_51775350.jpg

De Telegraaf meldt een megafraude bij scholenstichting Panta Rhei in Leidschendam-VoorburgVolgens ingewijden werd de fraude gepleegd door het op grote schaal vervalsen van facturen voor de werkzaamheden bij de aangesloten scholen in Leidschendam-Voorburg. Alleen al vorig jaar vergoedde de gemeente zo’n twee miljoen euro aan bouwfacturen van de Panta Rhei-scholen. Ook werd er gewerkt met valse offertes, om de ambtenaren van de gemeente op het verkeerde been te zetten bij het toekennen van bouwbudgetten.

Het Openbaar Ministerie bevestigt de invallen en het fraudeonderzoek van de fiscale opsporingsdienst. Behalve de ondernemingen zijn eveneens de leidinggevende van de stichting en een directeur van het consultancybureau door justitie aangemerkt als verdachten. Er zijn echter nog geen aanhoudingen verricht.

Het zijn de gebruikelijke ingrediënten van een bekend verhaal. een consultancybureau (wat heeft de vroegere lagere school ooit kunnen doen zonder), bouwactiviteiten en een hippe post-moderne naam. Panta Rhei: alles stroomt, niets blijft hetzelfde. Nog verkeerd ook: wat er stroomt zijn vooral Euro's en dat blijft nu al vele jaren ongewijzigd.