Cito BV en Stichting verstrengeld

wirwar_450x200_1380010_85245341.jpg

Eerder berichtten we over de artikelen van Didactief over verstrengeling tussen de stichting en de BV van toetsgigant Cito. Vandaag kwam Didactief met een nieuwe beschuldigig:

Cito BV exporteert knowhow van Stichting Cito die met overheidsgeld is ontwikkeld

 

Lucratief

Stichting Cito maakt in opdracht van en met geld van de overheid (het College voor Examens) digitale centrale eindexamens. De Stichting werkt daarvoor samen met DUO en met commerciële softwareontwikkelaar Trifork. Lucratief, naar nu blijkt uit onderzoek van Didactief. Trifork en Cito BV (het commerciële broertje van Stichting Cito) gaan met een offspin van deze Nederlandse examens de internationale markt op. De belangstelling is groot in Zwitserland, binnenkort verwachten ze de Amerikaanse markt succesvol te bestormen.

 

Scheiding Stichting Cito en BV bestaat slechts op papier

Net zoals Didactief aantoonde bij de Eindtoets PO lijkt het er op dat de organisatorische schotten tussen Stichting Cito en Cito BV bepaald niet waterdicht zijn. De commerciële poot van Cito vermarkt immers knowhow die mede voor de overheid is ontwikkeld, met overheidsgeld, door Stichting Cito. De overheid profiteert niet mee, de winst gaat straks naar Trifork en Cito BV. Moet de overheid niet beter opletten met wie ze zaken doet en betere afspraken maken over intellectueel eigendom en auteursrechten?

 

Lees hier het artikel