Fusies in meer smaken

Cementmixer_450x200_118250_5489.jpg

In het Amsterdamse hoger onderwijs zijn de besturen van de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en de VU, alsmede de besturen van de academische ziekenhuizen AMC en VUMC al jaren bezig met allerlei fusieplannen. Nadat 10 jaar geleden de HvA en de UvA al bestuurlijk gefuseerd zijn, een proces dat volgens een evaluatie door het Parool geen enkele meerwaarde heeft gehad en waarbij nog steeds onrust op afdelingen heerst vanwege de verdere integratie van diensten, zijn er de laatste tijd de nodige tegenslagen voor de dames en heren bestuurders. Eerst werd de betafusie tussen de exacte faculteiten van UvA en VU onderuit gehaald door de studentendelegatie van de MR en even later bleken de juridische bezwaren tegen de fusie van de beide academische ziekenhuizen te groot.

Scienceguide komt nu met het bericht dat de besturen in het geheel niet meer aan fusies denken, maar aan 'adhoc-cracy'. Het scheelt maar één letter met werkelijke gekte.  Men is 'de fusie voorbij', weet inmiddels dankzij een organisatiegoeroe dat fusies niks opleveren, maar wil, als top excellente bestuurdes natuurlijk niet alleen maar op de winkel passen. "Hij pleitte ook voor de Amsterdamse universiteiten voor een model van ‘adhoc-cracy’. Men zou vanuit de verwante instituten en opleidingen zoveel mogelijk uitruil van kennis, mensen en specialismen moeten aanwakkeren. Concentratie door herschikking en ruil van onderop werkt namelijk wel. Uiteindelijk kan daar een beweging tot fusie uit voort komen, om een geslaagde nieuwe opzet van samenwerking daarmee een goed kader te geven."

Voor welk probleem is dit een oplossing, of is het inderdaad bezigheidstherapie voor onze duurbetaalde bestuurders. 

Het doet me denken aan de scharensliep die vroeger langs de deur kwam: "mevrouw heeft u nog iets te slijpen?" Heeft u nog iets te reorganiseren?

 

1 Reactie

  1. In nep-fuseren zijn ze in

    In nep-fuseren zijn ze in Amsterdam sowieso aardig goed. Het ROC van Amsterdam (het grootste van ons land) is al geruime tijd feitelijk gefuseerd met het ROC Flevoland; ze noemen het alleen samenwerken.

Reacties zijn gesloten.