6 Reacties

  1. Meest opvallende wat mij

    Meest opvallende wat mij betreft: het per 1 juli 2015 afschaffen van het "entreerecht". Als herinnering: vroeger kregen eerstegraads leraren schaal 12 en tweedegraadsleraren schaal 10. Na de HOS-nota in 1985 kregen nieuwe eerstegraadsleraren ook schaal 10. Daarmee verdween de academicus langzaam uit het onderwijs. Een aantal jaar geleden werd het "entreerecht" afgesproken. Eerstegraadsleraren die minstens 50% van hun tijd in de bovenbouw HAVO/VWO lesgaven zouden op termijn in een hogere salarisschaal komen. Dit "entreerecht" wordt in deze CAO afgeschaft. Het bevorderen van eerstegraadsleraren naar een hogere salarsisschaal is dus een eenmalige actie gebleken in plaats van een structurele verandering.

  2. Het functiebeleid is voor een

    Het functiebeleid is voor een schoolbestuur één van de middelen om een leraar gedwee te houden. Het is daarom vanzelfsprekend dat de VO-raad niets van het entreerecht moet hebben. Trouwens ook niet van hoogopgeleide (dat is iets anders als uitgebreid opgeleide) leraren want die kunnen bij een conflict voor gezichtsverlies zorgen

    Waarom werkt nu een functiebeleid in het onderwijs slecht en in het bedrijfsleven niet? Ik denk dat dat door gebrek aan concurrentie in het onderwijs komt. Een scholengemeenschap levert eindexaminandi van verschillende niveaux af maar op de verhouding van de aantallen is geen enkele contrôle. Daarnaast heb je de schoolonderzoeken en de steeds soepeler wordende N-factor voor de landelijke examenonderdelen. In veel steden hebben schoolbesturen een monopoliepositie en anders helpen ze elkaar wel om om hun gezamelijke machtspositie te behouden. Het onderwijs kan alleen maar gesaneerd worden als Onderwijsland óf opgebouwd is als een echte vrije markt óf zoals vroeger, vanuit Den Haag bestuurd wordt. Een tussenoplossing is kostbaar en inproductief gepolder

    Als "Den Haag" op afstand wil blijven besturen moet het zorgen voor eerllijke concurrentie op relevante en meetbate zaken en de waarde en degelijkheid van de geleverde produkten. Zo lang de scholen het zich kunnen permitteren weinig hoog in hun leervak opgeleide leraren voor het VWO in te zetten is Den Haag in haar outsourcingspolitiek nietgeslaagd. De reparatiemaatregel van de entreerechten met bijbehorende financiering is door de schoolbesturen managementkundig met behoud van het extra geld de nek omgedraaid.

  3. Bij een volle aanstelling 23

    Bij een volle aanstelling 23 lesuren geven klinkt voor een MBO-docent als een droom. Sinds de invoering van 'team aan zet' (de truc van de bobo's om de schaarste onderling te laten uitvechten) zijn er docenten die 28 tot 30 uur voor de klas staan PLUS daarnaast de nodige taken (stagewerving en begeleiding etc.) hebben.

  4. Voor de meeste leraren in het
    Voor de meeste leraren in het VO zal “23 lesuren bij een voltijdbaan” ook een droom blijven. Naar ik las kan het op die scholen, waar de schoolleiding welwillend is en de MR goed onderhandelt, in het beste geval op 23 uitkomen. Dat zijn de scholen waar nu 24 lesuren per week als voltijdbaan geldt. Ik ken geen voorbeeld van zo’n school.

  5. Die 23 lesuren zijn – als ik

    Die 23 lesuren zijn – als ik het goed lees bij de VO-Raad – ook nog eens een rekentruc die de werkelijkheid geweld aandoet: 

    KUNNEN DOCENTEN NU HET RECHT CLAIMEN OP EEN MAXIMALE LESTAAK PER WEEK VAN 23 LESUREN? 

    Nee, het maximum van de lestaak verandert niet. Alleen is nu in de cao een berekening opgenomen die er in theorie toe kan leiden dat een docent op een maximum van 23 lessen uitkomt. In het rekenvoorbeeld wordt uitgegaan van de theoretische situatie dat de lessen worden verspreid over alle 37,8 onderwijsweken en het maximale aantal lesuren op jaarbasis 750 uur is. Dit gaat er dus vanuit dat de school, anders dan in de praktijk vaak het geval is, geen andere onderwijsactiviteiten (zoals bijv. toets-, werk-, projectweken) organiseert binnen die 37,8 onderwijsweken. De maximale lestijd komt in het rekenvoorbeeld dus uit op 23,8 lessen van 50 minuten per week. 
    Wie er vragen over wil stellen kan zich altijd aanmelden voor bijeenkomsten van de VO-Raad over de nieuwe CAO op 22/23/24 april 2014.

Reacties zijn gesloten.