Geld naar nieuwbouw, docenten moeten meer lessen draaien

den haag.jpg

In het Onderwijsblad van de AOb (blz 22) staat het verhaal van Scholengroep Den Haag Zuidwest die de afgelopen jaren miljoenen investeerde in nieuwbouw, en toen de kosten tegenvielen besloot te bezuinigen op onderwijs en een groter deel van de rijksbijdrage dan gebruikelijk in een fonds te stoppen om die extra huisvestingskosten te kunnen betalen. Dat kon alleen maar als docenten een lesuur per week gratis zouden gaan geven.

In eerste instantie was daarover een akkoord met de MR, op voorwaarde dat het tijdelijk was. Bestuursvoorzitter Karel Bun,die in dezelfde tijd een salarisverhoging kreeg van ruim 10%, besloot de regeling structureel te maken: er was nu tenslotte geen sprake meer van extra werk omdat de docenten er inmiddels aan gewend waren. Omdat de aanmeldingen tegenvielen is  de begroting voor de pr verdubbeld naar drie ton en om de personeelslasten rond de 75% te houden de prognose voor het aantal nieuwe nieuwe leerlingen opgeschroefd. 

Zoals zo vaak blijkt ook hier het gelijk van BON: haal de salarissen uit de lumpsum en verminder de macht van de schoolbesturen.

Lees ook het interview met Karel Bun van 24 oktober 2012 in NRC.

1 Reactie

  1. “Een goede leraar is iemand

    "Een goede leraar is iemand die in staat is zijn leerlingen op te leiden tot het diploma dat het best bij hen past”. Als je nu zo'n leraar hebt, zou je hem dan wel allerlei cursussen laten volgen die zijn lesgeven zouden moeten verbeteren? Het lijkt me van niet, zeker als hij er zelf geen zin in heeft. Toch komt het mij voor dat schoolbesturen helemaal niet geïnteresseerd zijn in leraren die aan bovenstaande definitie voldoen. Zij houden niet van leraren die het op eigen kracht goed doen. Een lerarencorps dat het goed doet of het goed zou doen zonder inmenging van schoolbestuurderen zou pijnlijk aan het licht brengen dat missionerende bestuurders overbodig zijn en als onderwijswinstmakers zonder enige terughoudendheid uit een ruif eten waaruit anders beter of misschien zelfs goedkoper onderwijs had kunnen worden bekostigd.
    We weten jammer genoeg niet hoe het de leraren van de school die te veel geld uitgaf aan gebouwen zou zijn gegaan  als die leraren geweigerd zouden hebben een uur voor noppes te werken. Misschiedn denkt één van de lezers het antwoord te weten.

Reacties zijn gesloten.