Amsterdam: kinderen van groep 3 op Engelse les

wapen_van_amsterdam_engelse vlag_400x250.jpg

UIt Het Parool: "D66, VVD en GroenLinks willen dat Amsterdam de komende jaren een inhaalslag maakt met het aanbieden van vreemde talen in de onderbouw. Daarin loopt de stad enorm achter. In heel Nederland geven duizend van de zevenduizend basisscholen Engels in de onderbouw. Daarvan staan er maar twaalf in Amsterdam: 5,7 procent van de Amsterdamse scholen. In een initiatiefvoorstel vragen de drie partijen aan Hilhorst om van Amsterdam een voorloper te maken op dit gebied. In de praktijk moet dat gebeuren door kinderen al vanaf groep drie spelenderwijs een moderne vreemde taal te leren. Dat kan Engels zijn, maar ook Arabisch, Spaans of Turks, zegt D66-leider Jan Paternotte"

BON meent dat het leren van het Nederlands een eerste prioriteit moet zijn. Daarnaast zou Engelse les, als dat al wordt gegeven, aangeboden moeten worden door leerkrachten die die taal uitstekend beheersen. Dat is hier niet het geval.

5 Reacties

  1. Kritiek van de PvdA

    Kritiek van de PvdA

    Maarten Poorter (gemeenteraadsllid PvdA):

    "Wat heb je aan goed Engels als je nog niet eens goed Nederlands spreekt? Veel te veel Amsterdamse kinderen verlaten de basisschool met een taalachterstand. Die achterstand halen ze vervolgens nooit meer in. Sterker nog: die houden ze de rest van hun leven. Slecht onderwijs verwoest daarmee levenslopen."

    "De PvdA heeft de afgelopen jaren laten zien dat het de werkelijke onderwijspartij is. Dankzij de ‘Kwaliteitsaanpak’ (waar D66 in eerste instantie tegen was) gaan nu niet langer 9.000, maar nog maar 800 kinderen naar een zwakke basisschool."

    Bron: www.dichtbij.nl/amsterdam-centrum/regionaal-nieuws/artikel/2956668/pvda-onderwijs-begint-bij-nederlands-niet-bij-mandarijn.aspx .

  2. De PvdA een echte

    De PvdA een echte onderwijspartij? De PvdA-afdeling in Amsterdam misschien, maar met zo'n minister als Jet Bussemaker op landelijk niveau toch zeker niet. Het is meer een partij die, net als de nodige andere partijen, op het onderwijs parasiteert.

  3. Eén zwaluw maakt nog geen

    Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Maar ik ben wel blij met deze kritiek op Alexander P door een zo prominent lid van de arbeiderspartij.

  4. Hopelijk gaat men in die

    Hopelijk gaat men in die kringen inzien dat het juist de zwakkere leerling is die de dupe wordt van verschillende onderwijsvernieuwingen. Zo bleek steevast dat bij een werkvorm als 'zelfstandig werken' het juist de zwakkeren waren die geen enkele taak 'af' wisten te krijgen waarbij ze dus grotere achterstanden opliepen dan normaal.

    Ook bij het groepswerken laat de zwakkere leerling het graag over aan de betere leerlingen, waardoor alweer achterstanden worden opgelopen. Bij niveaugroepen zien we ook hoe achterstanden steeds groter worden. De nieuwe rekenmethoden die begrip zouden gaan bijbrengen, faalden volledig bij de zwakkere leerling waardoor die leerling niet alleen achterbleef qua begrip maar daarbij OOK geen automatismen aangeleerd kreeg.

    Bij 'taal' hetzelfde verschijnsel: gebrek aan oefening (veel praatlessen) waardoor taalschterstanden steeds groter worden.

    "Theo Thijssen"-onderwijs was vooral voor de zwakkere leerling veel beter.

Reacties zijn gesloten.