Zet spaargeld scholen in voor leraren

BON bestuurslid Hans Duijvestijn vandaag in het FD:
 
Het kabinet wil dat we spaargeld aanspreken om de economie te stimuleren. Schoolbesturen beschikken over een totaal aan eigen vermogen van € 11 mrd, waarvan de helft op de bank staat. Dat scholen het geld nodig hebben als buffer is een fabeltje. Beter Onderwijs Nederland stelt voor om via een solidariteitsheffing van 5% over het eigen vermogen jaarlijks € 500 mln in extra leraren te investeren. 
 
Om er zeker van te zijn dat het geld echt aan nieuwe leraren wordt besteed, moeten de lerarensalarissen worden losgemaakt uit de lumpsum. Daarmee kan de overheid weer de volledige verantwoordelijkheid nemen voor de kwantiteit en kwaliteit van de leraren. Stel de normen voor het aantal leraren per leerling (opnieuw) vast, evenals de kwalificaties waaraan leraren moeten voldoen, en laat de onderwijsinstellingen de kosten van gekwalificeerde leraren bij de overheid declareren. De overige kosten van ondersteunend personeel, materieel, huisvesting en dergelijke blijven via de lumpsum bekostigd. Zo kunnen 8000 à 9000 extra leraren worden aangesteld. 
 
Het bedrag dat jaarlijks via de solidariteitsheffing binnenkomt, zal geleidelijk dalen, maar de lumpsum kan met hetzelfde bedrag gekort worden. Daarmee worden geleidelijk de verhoudingen weer rechtgetrokken. Dit plan vraagt geen extra geld voor onderwijs op de rijksbegroting, heeft dus geen nadelige gevolgen voor het begrotingstekort maastimuleert wél de economie.