Vijandelijke overname Maagdenhuis door RK-kerk

Maagdenhuis_450x200.jpg

Een opmerkelijk bericht in de TelegraafTrouw en het RD: er dreigt een vijandelijk overnamebod van  het bestuurlijk centrum van de HvA en de UvA, het Maagdenhuis,  door de katholieke kerk.

Soms is de werkelijkheid vreemder dan een schrijver kan verzinnen. De babyboomers die zich er vanaf de bezetting in 1969 hebben gevestigd, worden er nu door de clerus uitgezet? Het zal toch niet zijn dat de nieuwe Paus hierachter zit?

2 Reacties

  1. Zou het een oude vete

    Zou het een oude vete betreffen? Komt er een nieuwe omwenteling?

     

    “De Calvinistische omwenteling veroorzaakte het verlies van katholieke gebouwen en opheffing van katholieke organisaties. De kloosterbroeders worden de stad uitgejaagd, alleen de nonnetjes mogen blijven. Het Maagdenhuis en het Begijnhof worden gespaard omdat daar toch alleen maar meisjes en oude vrouwtjes zitten. Voor weesjongens moesten andere plekken gezocht worden. De katholieken waren een gedoogde minderheid die hun geloof niet publiekelijk belijden mochten en in schuilkerken bijeenkwamen. Kooplieden gaan in de Oude Kerk en de St Olofskapel beurs houden. Voor Rome was de Republiek een missiegebied geworden.”

    www.tussentaalenbeeld.nl/A60J.htm#MM, www.tussentaalenbeeld.nl/A60h.htm#13, via www.tussentaalenbeeld.nl/A60.htm

     

    “Toen de gereformeerden in 1578 in Amsterdam de macht overnamen, bleef het bestuur van het meisjeshuis het oude geloof trouw. Hierdoor kwam het weeshuis niet meer voor steun van overheidswege in aanmerking. Het was voortaan aangewezen op de medewerking van het rooms-katholieke volksdeel van de stad.”

    www.amsterdam.nl/kunst-cultuur-sport/monumenten/monumenten-0/gebouwen-gebieden/beschrijvingen/maagdenhuis, en.wikipedia.org/wiki/Alteratie

     

    “De Haarlemse bisschop … eist via de rechter dat het zittende bestuur van het Maagdenhuis – de stichting dus, niet het gebouw – opstapt en alle bezittingen overdraagt. Het bisdom vindt dat de stichting steeds verder verwijderd raakt van haar katholieke identiteit en wil daarom zelf een nieuw bestuur gaan benoemen.”

    www.foliaweb.nl/organisatie/maagdenhuis-blijft-in-handen-van-uva-hva, en www.volkskrant.nl/vk/nl/5288/Onderwijs/article/detail/3487695/2013/08/06/Kerk-wil-Maagdenhuis-overnemen.dhtml, en www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/?p=info&ids=canon, en www.nieuws.nl/algemeen/20130717/Bisschop-Haarlem-verkoopt-paleis-aan-hotelketen  

     

    De nieuwste verzuiling blijft in stand. De Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam mogen in het gebouw van het Maagdenhuis blijven. Het 'bashen' van andersdenkenden en mensen afkomstig uit een andere zuil zal ondanks het moderne vernis blijven bestaan. 🙂

  2. De nieuwe paus heeft een

    De nieuwe paus heeft een andere stijl en verder precies hetzelfde beleid als zijn voorganger. Bisschop Punt lijkt me een trouwe volgeling en ook een man van eenvoud en soberheid. Hij gaat af en toe een paar weken in een grot in Spanje zitten bij een temperatuur rond het vriespunt en de wolven in zijn buurt. Hij liever dan ik.

    Het geschil met het bestuur van het Maagdenhuis lijkt me een typisch interne kwestie van  progressieve en conservatieve katholieken onder elkaar en  weinig te maken te hebben met de huidige functie van het gebouw, dat in handen is van de Universiteit van Amsterdam. Die maagdenhuisbezetting schijnt er altijd weer te moeten worden bijgehaald als herinnering aan de heldendaden van een belegen " babyboomgeneratie". Zo oude koek. En wat heeft het nu eigenlijk opgeleverd? 

     

Reacties zijn gesloten.