Parool: ‘Fusie HvA en UvA mislukking’

System_Failure_450x200_450731_41122063.jpg

Het Parool heeft onderzocht in hoeverre de gestelde doelen van de fusie tussen Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam zijn behaald. Vooral van de onderwijsinhoudelijke samenwerking is helemaal niets terechtgekomen: verspilde moeite en energie. Het CvB meent dat er wel efficientievoordelen zijn behaald op het gebied van de facilitaire diensten en de CvB-voorzitter Louise Gunning meent dat het onderwijs is verbeterd.

BON zou de berekeningen wel eens willen zien waaruit die facilitaire schaalvoordelen zouden blijken. Het gezamenlijke Student Informatie Systeem kostte tientallen miljoenen en functioneert bepaald niet naar tevredenheid. Ook zijn de grootschalige (ver)bouwplannen jaren achter op schema en nog steeds niet voltooid. Wat de reorganisatie van facilitaire diensten heeft gekost in geld en menskracht zou ook in de vergelijking meegenomen moeten worden. Collegelid Paul Doop, verantwoordelijk voor de bouwplannen, vertrekt per 1 november a.s. en heeft m.i.v 1 januari 2014 een nieuwe baan, lid van de Raad van Bestuur van het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) en in de loop van 2014 voorzitter van de Raad van Bestuur van de gefuseerde ziekenhuizen MCH en Bronovo in Den Haag/Leidschendam.

Dat de onderwijsinhoudelijke samenwerking niet van de grond komt is voor BON geen verrassing. Een hbo trekt een ander type student en heeft andere doelen dan een universiteit. Om voor geschikte studenten een overgang te faciliteren, is in het geheel geen fusie en zeker geen gezamenlijk onderwijs nodig of zelfs maar wenselijk.

Vanwege deze "geweldige resultaten" gaat het College natuurlijk onverdroten door met de geplande fusies van de beta-faculteiten van UvA en VU en de daaropvolgende algehele fusie. Wees gerust: het is nog helemaal niet zeker dat de namen UvA en VU verdwijnen.

Het is een terechte vraag of de reflectieve competenties van de bestuurders wel op orde zijn.

Update 17u30: Nu we kennis hebben genomen van het artikel zoals dat in de papieren krant is geplubliceerd, blijkt het Parool niet zozeer een onderzoek te hebben gedaan als wel gesproken te hebben met direct betrokkenen van toen en nu. Dat levert een minder feitelijk beeld op, maar toont een sfeer van minderwaardigheidsgevoel, onderling wantrouwen en een constante competitie als op een apenrots. Het artikel in Het Parool toont waarin grote duurbetaalde bestuurders zich als kinderen gedragen, gevoelig voor de toegewezen werkruimte en hard bezig zich sterk te maken voor het juiste naamplaatje op de deur. Het is een diepdroevig inkijkje in de wereld van de onderwijsbestuurders.

In de HvA-context is dit overigens niet nieuw; bij de start van Pabo-Almere, destijds gesticht door drie hogescholen, HvA, Hogeschool Holland en iPabo, bleek ons precies dezelfde mentaliteit van elkaar treiterende CvB-leden, toen nog onder leiding van Simon Korteweg, de CvB- voorzitter van de HvA die de fusie in gang heeft gezet. Dezelfde Korteweg die in het Paroolartikel uiterst negatief is over de resultaten van de fusie. Een vergelijkbaar onthutsend beeld was er bij de fusie en défusie van de tweedegraadslerarenopleidingen van de HvA met indertijd Hogeschool Holland (naderhand INHOLLAND) tot wat eerst FOO (Faculteit Onderwijs en Opvoeding) heette, daarna Efa (Educatieve Faculteit Amsterdam) ging heten en nu inmiddels tot DOO (Domein Onderwijs en Opvoeding) is omgedoopt.

Ook andere CvB-leden zeggen nu destijds bedenkingen te hebben gehad over de fusie; leden van het verzet na de oorlog, we kunnen niet anders concluderen. Dit is niet bedoeld als persoonlijke aantijgingen, maar als exemplarisch voorbeeld voor hoe dergelijke processen werken. Een eenmaal ingezet beleid wordt voortgezet en verdedigd, ook al weet iedere betrokkene dat het op niets zal uitlopen. De kunst is dan kennelijk om op tijd te vertrekken, de werklui met de enorme brokken op de werkvloer achterlatend.

En de studenten … tsja … die leveren geld op.

 

5 Reacties

  1. En onze MinOnderwijs was nog

    En onze MinOnderwijs was nog wel z0 enthousiast dat ze ook de VU in deze strontput wilde opnemen.

    Tineke Netelenborst beweerde indertijd al dat je geen verstand van onderwijs hoeft te hebben om het onderwijs te kunnen managen. En gelijk heeft ze. Onderwijs en management hebben niks met elkaar van doen.

  2. @hendrikush

    @hendrikush

    Maar helaas hebben managementzaken niet alleen een desastreuse sturende invloed op het onderwijs, maar komen volgens mij vernieuwingen als HNL en CGO ook direct uit de managementtheorie/praktijk. Leren in een echte beroepssituatie kan best voor de manager in spe, maar bepaald niet voor de student wiskunde, viool of de leerling die zwemdiploma A wil halen.

  3. De overheid wilde coûte que

    De overheid wilde coûte que coût hoger beroepsonderwijs als gelijkwaardig met universitair onderwijs promoten. Eerstgenoemd onderwijs is immers in principe goedkoper dan universitair onderwijs. Dat laatse blijkt ook wel uit de lagere toelatingseisen, HAVO i.p.v. VWO. Wat in Amsterdam gebeurde sloot mooi aan bij dat streven zodat de perpetrators door de regering met rust gelaten werden.

  4. @Malmaison

    @Malmaison

    De hogescholen leden aan inferieuriteitscomplexen en ze wilden zo graag universiteitje spelen. Doekle onder andere. En de overheid leidde deze ontwikkelingen vanuit de achterhoede wegens gebrek aan eigen visie en onvoldoende postuur voor tegenwicht aan het gelobby. Ik ben benieuwd naar de reactie van onze MinOnd. Zou die bij zinnen komen en haar ongelijk erkennen?

  5. aan Hendrikush

    aan Hendrikush

    Ik denk dat het allebij waar is. Sommige universitaire opleidingen komen niet boven HBO-opleidingen uit. Voor sommige beroepen is een universitaire opleiding niet nodig. En niet alle vakopleidingen zijn subuniversitir. Denk maar aan de artsenopleiding. Voor Lissabon geld HBO als Hoger Onderwijs!. Het weglokken van universitaire studenten naar het HBO kan dus geld voor de schatkist opleveren. HBO-bestuurders zouden de regering daarbij heel behulpzaam kunnen zijn door het HBO met weinig geld veel status te geven. Alleen lastig dat die om een heel andere reden de status van het HBO willen verhogen en niet om het oplossen van de financiële perikelen van de ministrae malen.

Reacties zijn gesloten.