VO-raad: geen nieuwe LC/LD benoemingen

Euromuntjes_450x200_1390419_90342490.jpg

De VO-raad adviseert zijn leden om per 1 augustus geen nieuwe benoemingen in de LC/LD schalen te doen. Men staat nog steeds achter de uitgangspunten van het convenant leerkracht en de functiemix, maar zegt het onverantwoord te vinden nu nieuwe LC/LD benoemingen te doen omdat het ministerie niet op tijd met de benodigde cijfers komt. 

Dit toont opnieuw de ongemakkelijke onderhandelingspositie van de leraren. De werkgevers zijn verenigd in de met publiek onderwijsgeld betaalde VO-raad en kunnen de verantwoordelijkheid voor goede arbeidsvoorwaarden zonder een centje pijn bij de overheid leggen.  De overheid kan zeggen dat arbeidsvoorwaarden bij de werkgevers en werknemers liggen. Iedereen blij, behalve de leraar en de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs.

5 Reacties

  1. Ach,die benoemingen werden op

    Ach,die benoemingen werden op onze school gebruikt om kritische leraren de mond te snoeren.Verder werd de goedkoopste oplossing gezocht. B.v. een flexwerker van 23 werd bnoemd in de C schaal.Daarmee werden vele goede,ervaren, full time werkende en (toen nog) gemotiveerde leraren in LB gepasseerd.Zolang de werkgever niet integer is en niet gecorrigeerd kan worden omdat de macht slecht verdeeld is(teveel bij het management) is het stoppen van die benoemingen minder schadelijk dan het voortzetten op de hierboven beschreven wijze .

  2. Angst om de kansen op LC te

    Angst om de kansen op LC te verspelen was volgens mij ook vaak een oorzaak van de lage actiebereidheid. Dat zou nu kunnen veranderen, niets meer te verliezen immers. Maar het budget dat scholen per leerling krijgen was verdubbeld tov 1997 toch? Dus er zou geld zat moeten zijn? Dan kan de VO-raad scholen toch gewoon adviseren minder geld uit te geven aan het niet-primaire proces en de LC/LD-benoemingen prioriteit te geven, omdat ze anders geen hogeropgeleiden kunnen aantrekken? Onderwijskwaliteit voorop immers, zou ik denken, maar dat zie ik vast veel te simpel.

  3. Het advies van de VO-raad is

    Het advies van de VO-raad is typisch een advies dat een organisatie uit doet gaan om zelf geen kleerscheuren op t elopen. Goed onderwijs bewijst zij daarmee geen dienst. We hebben immers aan de reacties van de overheid op falende scholen gezien dat zij hoe dan ook scholen die het loodje leggen reanimeert. Maar zulke reddingsacties schaden het aanzien en de macht van de sectorraden zoals de VO-raad. Het instand houden en schoon wassen van de eigen organisatie weegt voor de VO-raad zwaarder dan het onrecht dat de leraren wordt aangedaan en daaruit blijkt tevens dat waar het om zou moeten gaan, goed onderwijs, voor de VO-organisatie helemaal niet relevant is.

  4. Dit wordt even wachten op de

    Dit wordt even wachten op de reacties. En het volgende advies is heel voorspelbaar; ook geen LB benoemingen meer. Het vervolg daarop kunt u zelf wel invullen. 

Reacties zijn gesloten.