‘Vanaf de gracht brallen over leiderschap’

stropdas_450x200_861513_78366177.jpg

De Volkskrant

Bij zeker twee schaalvergrotingsdebacles in het onderwijs was de afgelopen jaren hetzelfde adviesbureau betrokken: CBE Group.  Zij leerden bestuurders van de scholenkoepels Amarantis en BOOR hoe ze hun school als een bedrijf moesten runnen, en dat ze zich daarbij niet te veel aan moesten te trekken van het onderwijzend personeel.

'Ik heb me hogelijk verbaasd dat dit allemaal kon', zegt Marcel Wintels, puinruimer na het faillissement van Amarantis. 'En iedereen kwam er nog mee weg, ook.'

CBE is een hofleverancier van consultants en trainingen in de onderwijswereld, schrijft 'de Volkskrant' zaterdag in een profiel van het adviesbureau.

In de niet gratis toegankelijke Volkskrant staat veel meer over de manier van werken van de CBE-group,  over hun connecties, de rol bij de schaalvergroting van roc's, Amarantis en BOOR en het gevecht tegen deze organisatie door o.a Thea Hendriks van de MR van Dunamare.

Ook de beruchte Godwin blogs van Pim Pollen over BON worden in het Volkskrantartikel besproken: 

Die felheid van Pollen ondervond ook Beter Onderwijs Nederland, de onderwijsvernieuwingsbeweging onder leiding van filosoof Ad Verbrugge, die vorige zomer een negatief verhaal schreef over CBE. 

Pollen, die zich nu zegt te schamen voor zijn 'te emotionele reactie' sloeg in een later verwijderde weblog hard terug: 'BON is niet anders dan een F-side clubje' en 'hun werkwijze doet erg lijken op die van de NSDAP kort voor de Tweede Wereldoorlog', schreef de consultant. En de mensen die zich op de BON-website negatief uitlieten over CBEnoemde hij 'de bruinhemden van Ad Verbrugge'.

Voor BON is dit allemaal bekend natuurlijk. Meer over de CBE-group onder andere hier op onze site 

Update (1/6/2013, 16u30): Interessant in deze context is ook het Volkskrantartikel "Daar gaat ons geld" uit november 2007 naar aanleiding van de start van de commissie Dijsselbloem. Onder het kopje "respect" staat: Opvallend vaak valt de naam van ‘schaduw-SG’ Pim Pollen, interim-manager van CBE Consultants. ‘Hij had Bruins Slot aan een touwtje’, zegt vicevoorzitter Bert van de Geest van de Departementale Ondernemingsraad. ‘Stinkendrijk geworden.’ NRC Handelsblad rekende uit dat Pollen tussen 2001 en 2003 voor 5,5 miljoen euro aan contracten moet hebben binnengesleept. ‘Pim Pollen werd een goeroe’, zegt de anonieme oud-ambtenaar. ‘Het was 2002, de tijd van Pim Fortuyn. Wij hadden onze eigen Pim.’

November 2007 is inmiddels ruim vijfeneenhalf jaar geleden. Ook toen wisten politici, OCW-ambtenaren bestuurders en onderwijswetenschappers van de tunnelvisie rond het onderwijs en de rol die daarin werd gespeeld door mensen als Pim Pollen en de CBE-group. Genoemde Bruins Slot is de door minister Loek Hermans (VVD) benoemde SG van het ministerie, voormalig CDA burgemeester Harm Bruins Slot. "Daar gaat ons geld" toont een beeld van kritiekloze eenvormigheid waar tegenspraak niet werd geduld. Eenvormigheid over meerdere politieke partijen en zo'n beetje alle onderwijskundigen. Van adviezen die de andere kant op wezen, zoals dat van Prof Jan Dirk Imelman, werd publicatie verboden. U vindt hier zijn betoog op het BON symposium van februari 2010.

Op 20 april schreef het Aob over de manier van werken van de CBE-group en is hierover ook op onze site gediscussieerd. 

Inmiddels is er een reactie van de CBE-group.