PvdA: “strengere eisen toelating lerarenopleidingen”

Roosmet doornen1355746_46737248.jpg

Nu.nl bericht dat PvdA-Kamerlid Mohamed Mohandis vindt dat lerarenopleidingen moeten selecteren welke studenten zij willen toelaten.

BON is verheugd over de groeiende interessen in de kwaliteit van de lerarenopleidingen en hun studenten, maar vindt dat er veel meer nodig is dan een selectie aan de poort om het lerarenberoep weer aantrekkelijk te maken. Naast salaris gaat het dan vooral ook om de de professonele ruimte die een leraar bij de uitoefening van zijn beroep zou moeten hebben. Nu is hij te vaak verplicht uitvoerder van andermans ideeën en dreigt het fiasco van het Nederlandse onderwijs in de schoenen van de docenten te worden geschoven. Daarnaast raden we de PvdA aan om kennis te nemen van de column van Martin Sommer in de Volkskrant

Maar de belangrijkste actie die in gang gezet moet worden, is het verhogen van de kwaliteit van de lerarenopleidingen, inclusief de Pabo's. Bij verreweg de meeste van deze opleidingen is het competentiegericht onderwijs de maat. De vakinhoudelijke kwaliteit van de opleidingen verhogen, zal niet lukken zonder deze vorm van onderwijs als integraal didactisch systeem in de ban te doen. Selecteren aan de poort heeft zonder deze ingreep weinig zin.