Een commerciële visie op onderwijs

Ik las dat de Telderstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, een onderwijsvisie had beschreven waarin naast economische motieven ook de noodzaak van Bildung werd bepleit ("Geschrift 117: Onderwijs"). Een wellicht niet geheel nieuwe, maar waarschijnlijk wel interessante visie. Tenminste een visie die iets verder reikt dan de verwachte kabinetsperiode en iets dieper dan de aantallen studenten en de hoogte van een studiebeurs. Kortom: iets dat voor de BON site van belang zou kunnen zijn.

Mijn bezoek aan de website van de Telderstichting leerde me dat de betreffende visie uiterst commercieel is. Als je wil weten hoe er in VVD kringen over onderwijs gedacht wordt, dan moet je betalen. Je kunt het betreffende boekje voor €16 kopen, er is geen downloadbare pdf. Nu hoeft niet alles gratis te zijn, maar de visie van een politieke partij zou toch geen koopwaar moeten wezen. Toch iets te commercieel, lijkt me.

3 Reacties

  1. Gezien de prijs van de visie

    Gezien de prijs van de visie vind ik de verschrijving "verder rijkt" in de bericht wel op zijn plaats.

    • Dank voor de elegante uitweg

      Dank voor de elegante uitweg die je me biedt Huub. Toch maar even verbeterd.

  2. Een half pond mooie woorden voor zestien euro

    Serieuze bespiegelingen over onderwijs die op deugdelijke informatie gestoeld zijn en verder willen *reiken* dan luchtfietserij zijn mij welkom, van welke politieke partij dan ook. Maar ook nu kunnen we al heel aardig inschatten hoe er in VVD-kringen over onderwijs gedacht wordt. Immers, in de 35 jaar sinds het aantreden van VVD-onderwijsminister Pais droeg de VVD maar liefst 28 jaar regeringsverantwoordelijkheid (dat is meer dan het CDA en meer dan de PvdA) en doet dat nog steeds, en is daarmee politiek hoofdverantwoordelijk voor de recente ontwikkelingen en stand van zaken in het Nederlandse onderwijs.

     

    Politieke partijen dienen beoordeeld op hun daden, minder op hun fraaie woorden. De daden van de VVD op onderwijsgebied moeten dan ook de kritische context vormen om de bespiegelingen in dit boekje mee te beoordelen. De bespiegelingen moeten niet dienen als dekmantel of smeerolie voor feitelijk beleid. 

     

Reacties zijn gesloten.