Zomervakantie ingekort en invloed van ouders en leerlingen vergroot

Met ingang van het schooljaar 2012-2013 wordt de zomervakantie met een week ingekort, van zeven naar zes weken, en de invloed van ouders en leerlingen wordt vergroot. Dat staat in het wetsvoorstel ‘Onderwijstijd voortgezet onderwijs’, waarmee de ministerraad gisteren heeft ingestemd. Ook moeten leerlingen minimaal 1.000 klokuren per jaar les krijgen.
De vergoeding van leraren blijft achter, terwijl de werkdruk zal stijgen.
Dit schrijft NRC/Handelsblad op pagina 4, kolom 8, en niemand protesteert.

5 Reacties

  1. LIA blijft protesteren
    Ik ben het niet met je eens, dat niemand protesteert, Hals. LIA heeft al meerdere malen geprotesteerd tegen dit malle plan en zal dat blijven doen. Van onze site:

    Vakantie week korter: 05-02-2011

    Staken lijkt onvermijdelijk.

    Minister van Onderwijs Marja Van Bijsterveldt heeft de ministerraad vrijdag 4 februari jongstleden achter haar nieuwe wetsvoorstel over onderwijstijd gekregen. Eerst moesten leraren in het voortgezet onderwijs gratis een week langer gaan werken voor spreiding van hun werkdruk (hoezo betutteling van de leraren, dat zouden we toch niet meer doen?), nu is het halen van de 1000-urennorm weer de belangrijkste reden om de zomervakantie in het voortgezet onderwijs een week korter te maken. En dat terwijl het notabene bijna alle scholen is gelukt de gewenste norm te halen zonder verdere ingrepen. LIA is benieuwd of de minister ook de Tweede Kamer zal winnen voor haar wetsvoorstel en vraagt zich af waar de verkiezingsbeloften van de politici gebleven zijn.

    Voor LIA en haar leden was de voorgenomen vakantiekorting al de reden om de minister de Gouden Dijsselbloem 2009 toe te kennen in de hoop dat de minister op haar schreden zou terugkeren. Het moge dan ook duidelijk zijn dat LIA de collega-bonden AOb en CNVO oproept nog duidelijker te zijn in het afwijzen van de kabinetsplannen en samen met LIA op te roepen tot stakingen als de slechte plannen worden doorgevoerd.

    wordt vervolgd

  2. LIA protesteert wel: vervolg
    Het gedonder met Passend Onderwijs, de nullijn en nu dan weer de vakantiekorting zijn onacceptabel en dit moeten we de regering NU ondubbelzinnig duidelijk maken. En dan hebben we het nog niet eens over de voor de verkiezingen beloofde investeringen. Hiervan is nergens meer een spoor te bekennen. Ook de fopspeen van de prestatiebeloning is in dat licht overigens een flinke bezuiniging in disguise.

    Op deze manier wordt het lerarenberoep nooit aantrekkelijker, wordt de werkdruk nooit verlaagd, wordt het lerarentekort nooit opgelost, wordt de onderwijskwaliteit nooit verhoogd en krijgen de leerlingen nooit waar ze recht op hebben. LIA raadt het kabinet met klem aan de voorbeeld-CAO van LIA nog eens goed te lezen. Daarin is de visie te vinden die het kabinet zo node mist. Want ook LIA is voor voldoende lessen van goede kwaliteit, maar dit wordt zeker niet bereikt door de werkdruk van de Nederlandse leraar nog verder te verhogen.

    De 7000 op 18 mei 2010 door LIA aan de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs aangeboden handtekeningen tegen de vakantiekorting waren al een duidelijke voorbode van de actiebereidheid in het voortgezet onderwijs: LIA weet wel wat wij leraren gaan doen als de kabinetsplannen doorgaan!

  3. @ hals
    Deze maatregelen van het kabinet deugen inderdaad niet. Je bent echter niet consequent: toen de spelregels voor de studenten tijdens de wedstrijd werden veranderd, had je het over “pech” en een “daadkrachtig kabinet”. Het was te verwachten dat na de studenten de docenten aan de beurt zouden zijn. Dikke pech dus.

    • @kafka….
      Je hebt natuurlijk wel gelijk dat de minister, door de spelregels tussentijds te veranderen, steeds maar weer aan de rechtspositie van de leraren te knabbelt.

      Af en toe speel ik ook met de gedachte de scholen het gehele jaar open te houden, zodat ook de leraren gespreid op vakantie kunnen gaan. Organisatorisch is dat wel een beetje moeilijk. Maar het lijkt mij niet meer van deze tijd om schoolgebouwen een zomerperiode lang te sluiten.
      Heeft tegelijk ook Rotterdam zijn zin.

      Wat betreft die studentenprotesten, blijf ik bij mijn standpunt: binnen de gestelde termijn afstuderen en géén gedonder.

      • Daadkracht
        Leraren hebben ontzettend veel vakantie. Daar kan best wat af. Gewone mensen hebben maar een paar week per jaar. Verder zie je leraren ook overdag vaak bij huis. Daar krijgen ze dan veel geld voor, dus een paar jaar op de nullijn kan ook best.
        Fijn dat we eindelijk eens een kabinet hebben, dat doet wat de gewone mensen willen.
        Klaas Wilms

Reacties zijn gesloten.