Zelfverrijking is immoreel

Zolang er leraren zijn die, ondanks hun zware job, het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden, zolang er verplegers zijn die de rommel van patienten moeten opruimen en hun rug breken op het zware werk dat ze doen, zolang er mensen zijn die nauwelijks brood op de plank hebben, zolang er mensen zijn die onder zware financiële druk nauwelijks het einde van de maand halen, zolang er mensen zijn die van de voedselbank moeten leven, zolang….., vind ik het immoreel om jezelf te verrijken, omdat dat altijd direct of indirect ten koste gaat van de ander en de samenleving.

Plato pleitte ervoor ten hoogste vijfmaal modaal te mogen verdienen, maar vond dat bestuurders geen vergoeding mochten ontvangen, omdat hebzucht de grootste oorzaak van corruptie was (en is).
De staat moest voor hen zorgen, zodat zij niets te kort zouden komen.

Soberheid was een deugd van alle tijden, die paste bij de dienstbaarheid.
Monniken droegen hun salaris af aan hun congregatie, om in armoede en nederigheid het goede voorbeeld te geven en om verkeerde bijbedoelingen te voorkomen.

Zo horen ook onderwijsbestuurders nederig en bescheiden te zijn, omdat zij slechts dienstbaar zijn aan de docent en het primaire proces.

Wie voor goed onderwijs is en voor een harmonieuze samenleving, moet zelfverrijking, fraude en corruptie afwijzen, omdat wij als docent en opvoeder een moreel voorbeeld moeten zijn voor de jeugd voor wie wij zorgen.

1 Reactie

Reacties zijn gesloten.