Ontwikkelingsgerichte scholen winnen terrein in Nederland

Dit stelt Monique Volman, hoogleraar Onderwijskunde aan de VU. “De aandacht voor andere aspecten dan leerprestaties groeit binnen het onderwijs, constateert Monique Volman, hoogleraar Onderwijskunde van het Onderwijscentrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU).
Ontwikkelingsgerichte scholen, die meer nadruk leggen op de sociale, emotionele, esthetische en motorische ontwikkeling van kinderen, winnen terrein in Nederland. ,,Het concept bestaat al twintig jaar, maar de laatste jaren zijn er steeds meer leerkrachten die gericht zijn op de algehele ontwikkeling van een kind. Ze nemen toetsen af, maar hechten ook veel waarde aan hun eigen observaties.”
Aandacht voor resultaten blijft altijd nodig, vindt ze, want een school moet de ontwikkeling van een kind in de peiling houden. De overheid is alleen geneigd veel nadruk op harde meetresultaten te leggen. ,,De zorg over het kennisniveau van kinderen is een trend. Daarbij hoort de tendens dat er steeds meer vertrouwd wordt op toetsresultaten.” De kritiek op het niveau van scholen verdient nuance, vindt Volman. ,,We moeten oppassen dat de discussie over het kennisniveau geen motie van wantrouwen wordt tegen scholen.”
Het artikel gaat uitgebreid in op de meetbaarheid van onderwijsinspanningen en laat hierover onder andere Geert Driessen en Jaap Dronkers aan het woord.

2 Reacties

  1. De kritiek is een trend….
    Ach, moet je er nog woorden aan vuil maken? Iedere keer ben ik opnieuw verbijsterd door mensen die toch hoogleraar heten en met drogredenen komen. Het s een trend, dus hoeven we er geen aandacht aan te besteden. Flinterdunne black box wetenschap die zelfs de invloed van de eigen observaties niet wenst mee te nemen.

    Een trend, wat is dat eigenlijk? Is dat een natuurverschijnsel, of heeft dat een reden. Er is een trend naar het gebruik van energie zuinige spaarlampen… Oh.. dan is dat niet interessant. Misschien is die trend er wel OMDAT de kwaliteit achteruit kachelt en misschien is de enige reden dat een trend in het verleden mogelijk is omgebogen is geweest dat er mensen waren die een andere kant op wilden.

    Al weer te veel woorden

    • Reden waarom ik dit op het forum zet
      is dat we een realistisch beeld krijgen of houden (?) van de ontwikkelingen. Ook vind ik het belangrijk om de personen en instituties te kunnen plaatsen in de verschillende ideologische stromingen.

Reacties zijn gesloten.