Het BON-imperiium

Vanavond lees ik in het Parool dat Ad Verbrugge een "nieuwe onderwijsvisie" ontwikkelt voor het mbo van Amarantis. "Bezorgde docenten vroegen hem een maand geleden mee te denken" en "interim-voorzitter Marcel Wintels was enthousiast. "Over zijn visie wil hij niet nog niet veel meer kwijt dan dat het onderwijs weer centaal moet staan. 'Niet erg schokkend, maar het is wel de essentie, want het heeft bij Amarantis volledig ontbroken aan onderwijskundig leiderschap".

Kan Ad dat ook doen voor het overige deel van het onderwijs in Nederland?

 

8 Reacties

 1. In een tijd waar men bij elk
  In een tijd waar men bij elk maatschappelijk probleem wijst naar de overheid die het probleem zou moeten oplossen (waarna die overheid zich gaarne wentelt in haar zogenaamde onmisbaarheid), vind ik het een enorme verbetering dat men iemand van een maatschappelijke vereniging als BON om assistentie vraagt.
  Dat is vrijheid van onderwijs: u verwacht uw antwoorden niet van de overheid, maar u verwacht uw antwoorden van gelijkgestemde zielen.

 2. Het is heel anders
  Ho! ho! ho! Moby! Dit is veel te kort door de bocht! De overheid heeft zich juist half uit het onderwijs terug getrokken en had niets van een Oidipous die trots zegt `Ik zal de moordenaar van Laios wel vinden!”.
  De overheid heeft de verantwoordelijkheid voor het onderwijs voor het grootste deel naar het maatschappelijk “middenveld” overgebracht. Maar dat middenveld is helemaal niet demokratisch georganiseerd met checks and balances. Deoverheid is des verraads aan de demokratie schuldig. De invloed van ouders op zo iets belangrijks als het onderwijs aan hun kinderen werd helemaal tot een farce gemaakt omdat ouders op scholen over van alles mochten meebeslissen wat niet essentieel was. Het gevolg van de vrijgevigheid van de overheid was dat het vrijgegeven gebied van het onderwijs uiteindelijk werd overgedragen aan een aantal “stamhoofden” (de voorzitters van besturen van grote scholenorganisaties) en hun raadslieden. De ouders werden een soort van horigen. De politici pleegden dus verraad aan de demokratie. De gunstigste kwalificatie voor de politici is nog dat ze blind waren en zoals Oidipous eerlijk het goede nastreefden. Maar in plaats van dat te tonen door zich hun ogen uit te steken en te verdwijnen in de maatschappij klampen ze zich nu aan waarzegger Ad vast. Ad moet oppassen: De politiek zoekt niet iemand die hen helpt de problemen bij het onderwijs op te lossen maar iemand die hen van hun schuld bevrijdt zodat ze kunnen blijven zitten. Onderwijs mag vooral geen verkiezingsissue worden.

  • tomei Danaos et donas ferentes
   ho ho, allemaal – – eerst het sprookje voorlezen :

   Er was eens een interimmende slimmerik, we noemen hem Repelsteeltje, die van het interimmen maar niet genoeg kreeg.
   Na een verticale lancering via boekhoudbaantjes kwam Repelsteeltje al snel en onterecht boven de balkenende-norm uit : als de CEO van Fontys, toch een instelling met een verbeterbaar blazoen, en niet alleen verbeterbare retributies :

   Op 14 feb laat Repelsteeltje weten :
   (cit.) Hogeschool Fontys heeft geen behoefte aan nieuwe plannen om het onderwijs aan zijn studenten te verbeteren. Ook moet het Rijk meer vertrouwen hebben in opleidingen, zo vindt bestuursvoorzitter Marcel Wintels (fin cit.).

   Maar niet getreurd. Toen Repelsteeltje zich prostitueerde als kandidaat-afbrandbare CDA-lijststrekker (dat was in in april 2012), had de kabouter zich al laten voorzien van weer een interim-bezigheid – nog wel door zijn sympathieke partijgenoot Marja vB, de minister, die met de handen in haar coiffure zal omtrent Amarantis. Lees verder, hoe Rapunzel zich, voor het goed der Natie, opofferde in pecunias, en dat uitgerekend al in februari 2012 :

   (cit.) EINDHOVEN – Marcel Wintels, tijdelijk aan de slag als puinruimer bij een onderwijsorganisatie in Amsterdam, gaat vanaf mei ruim een halve ton minder verdienen. Hij kondigt dit aan in Het Parool. Nu bedraagt zijn salaris ruim 246.000 en dit is ver boven de Balkenendenorm.
   Wintels is sinds deze week door Fontys Hogescholen uitgeleend om bij in het financiële moeilijkheden verkerende Amarantis orde op zaken te stellen. Dit gebeurt op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

   Sinds 2008 grootverdiener
   Wintels verdient al vanaf 2008 als onderwijsbestuurder meer dan de premier. Volgens hem was het salaris overeengekomen met de raad van toezicht van Fontys. “Met de persoonlijke goedkeuring” van Ronald Plasterk, de toenmalig minister van Onderwijs, zo zegt Wintels in Het Parool.

   Discussie
   Op de vraag of deze verdiensten ook moreel geligitimeerd zijn, antwoordt hij: “Dat is een andere vraag, die ook onderhevig is aan de maatschappelijke discussie en die ik nu ook anders bezie dan bij het sluiten van mijn contract.” Of hij met tegenzin inlevert? “Ik vind het niet belangrijk genoeg om er kwetsbaar door te zijn.”
   (fin cit.)

   Repelsteeltje, op de berg met gouden stro, “vind- het niegt belangrijk genoeg om er kwetsbaar door te zijn”.

   Cynische conclusie : helemaal eens met Repelsteeltje (de buit binnen).Interimmen brengt drie maal zoveel op, zonder af te branden.

   Malmaison (commentaar hierboven) heeft helemaal gelijk : dit is oppassen !

 3. Visie
  Natuurlijk blijft het oppassen geblazen. Toch blijft het opmerkelijk dat Amarantis uitgerekend Ad Verbrugge vraagt te helpen bij het ontwikkelen van een onderwijsvisie. Die hadden ze kennelijk nog niet. Verbrugge, weet je wel, die man van BON, de club die de puinhopen van Het Nieuwe Leren en het CGO aan de kaak heeft gesteld. Het CGO met zijn competenties waarvan nog steeds niemand kan uitleggen wat dat nu precies zijn maar die wel als basis dienden voor ingrijpende onderwijsveranderingen. En nu moet Ad ze gaan uitleggen wat echt onderwijs nu eigenlijk is.

 4. re : verkroost
  Allicht dat Ad er goed aan doet om die klus voor Amarantis te klaren. Notabene, op verzoek van Amarantis docenten ; wat je van het katapulten van Wintels bij Amarantis niet kan zeggen : die is opgedrongen en gedropt door de gelijkpartijdige minister vB.

  So far so good. Het zal erop aan komen dat Ad op elk moment, en ook bij het klaren van die klus en daarna, duidelijk maakt hoe hij erin staat, wat zijn opdracht is en was, en waarom het gebeuren moet zoals hij aangeeft.
  Mankeert er ook maar iets aan die duidelijkheid, neem er dan maar vergif op in dat Wintels en kornuiten hun garen er mee zullen spinnen en op enig moment BON acheruit zetten. Timeo Danaos et donas ferentes (zou Seger W zeggen).

 5. Ad gekapt

  Ik krijg berichten via Twitter, dat Ad er al weer mee gestopt is. Iemand meer nieuws?

 6. Volstrekte onduidelijkheid.

  Volstrekte onduidelijkheid. Volgens twitter was er onenigheid over bevoegdheden en mogelijkheden.Verder nog nergens officiële bevestiging gelezen. 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 7. Is twitter het nieuwe

  Is twitter het nieuwe roddelcircuit?

  Natuurlijk, want ieder kan er vrij de laatsts roddels wereldkundig maken.

Reacties zijn gesloten.