After nine twelve

Nadat de verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten Generaal voorbij zijn zou het bestuur van BON zich (opnieuw) over haar strategie moeten beraden. Moet BON er naar streven dat heel het onderwijs overeenkomstig haar uitgangspunten functioneert of moeten ouders en leraren daarvoor kunnen kiezen? In het laatste geval kun ook niemand wil dwingen om aan hun soort onderwijs deel te nemen. Zowel groepen die geheel gedigitaliseerd onderwijs nastreven als Freudenthalers en voorstanders van vrije scholen kunnen dan bondgenoten worden.  BON kan zich zo mede profileren als een organisatie die strijd voor vrijheid van onderwijs.

Dat in BON zo weinig nagedacht wordt over samenwerking met groepen die er andere ideeën over goed onderwijs op na houden als BON komt mischien doordat veel leden van BON leraar zijn. Bij vrijheid van onderwijs VOOR DE OUDERS zou het best eens kunnen zijn dat die leraren op een wijze moeten les geven die hen niet zint.

Maar  zowel om BON-scholen op te richten als om de ideeën van BON gemeengoed te maken is het wenselijk missie te bedrijven onder de ouders. Het beste kan dat door aan MR’s en OR’s van scholen een uitnodiging aan ouderleden het sturen om lezingen van BON over BON en haar ideeën bij te wonen.

BON heeft waarschijnlijk niet geprobeerd om minstens één van de politieke partijen zo ver te krijgen dat ze in haar verkiezingsprogramma opneemt dat zij onderwijs overeenkomstig de ideeën van BON wil verwezenlijken. BON zou er naar moeten streven dat de kiezer op een of ander manier voor BON-onderwijs kan kiezen, hetzij dat een partij expliciet voor BON-onderwijs kiest hetzij dat BON zelf een politieke partij olpricht.

Samenvattend: zou BON het volgende kunnen stellen of nastreven:

BON is voor vrijheid van onderwijs

Er moeten voldoende voldoende geografisch verspreide BON-scholen komen om ouders overal in Nederland de mogelijkheid te geven hun kinderen BON-onderwijs te laten volgen.

Wegens 1 en 2 moet het oprichten van scholen veel gemakkelijker worden en moeten overheidsvoorschriften voor scholen in aantal sterk gereduceerd worden

BON moet ook op het ouderniveau missie-activiteiten bedrijven en proberen veel meer ouderleden te krijgen.

BON moet veel meer profijt trekken van kamerverkiezingen.

BON moet ook zo snel mogelijk een denktank of een strategiegroep oprichten om bovenstaande uit te werken.