Corona.nu: de digi-docent op afstand maar niet afstandelijk.

De kerstvakantie is voorbij maar de lockdown nog niet. In de laatste week voor de vakantie moesten de laatste lessen online gegeven worden. Al schermzwaaiend hebben we elkaar een fijne vakantie gewenst en de hoop uitgesproken om elkaar in het nieuwe jaar zo snel mogelijk weer in levende lijve te kunnen zien.

Dat viel tegen. Aanvankelijk hadden we nog het optimisme dat de online lessen maar voor twee weken zouden zijn maar al snel werd duidelijk dat de lockdown verlengd moest worden.

 

Op maandag kom ik in een vrijwel leeg schoolgebouw binnen. De conciërge zit op zijn vertrouwde plaats en we wensen elkaar een beter jaar dan 2020. Met jas en tas ga ik rechtstreeks naar het lokaal. Het bekende beeld van Augustus staart me aan. Het is stil in de school.

Alleen de examenleerlingen mogen naar school komen. Wat een geluk bij een ongeluk: het is een klas van veertien leerlingen. Afstand houden is geen probleem. De leerlingen weten hoe belangrijk afstand houden is en ze zijn blij dat we “gewoon” op school samen bij de lessen aanwezig kunnen zijn. We hanteren het credo op afstand maar niet afstandelijk.

De lessen aan de andere klassen zijn online lessen. In de vijfde klas staat de liefdespoëzie van Sappho op het programma. Normaal is dat ook een aardige knipoog naar Valentijnsdag maar met de digitale variant gaat het moeizamer. Samen gaan we aan de slag en we maken er toch aardige lessen van. We lezen de teksten en praten met elkaar over de liefdesperikelen van Sappho en haar personages. Er is niet veel veranderd in ruim 2500 jaar.

 

Tussen de lessen en ’s avonds staan er ook nog oudergesprekken op de agenda. Alle ouders waarderen het initiatief en de digitale gastvrijheid is dan ook groot. Ik word digitaal allerhartelijkst ontvangen in de keukens en in de woonkamers. Voor de koffie of thee moeten we zelf zorgen, grappen meerdere ouders. Iedereen is zich bewust van de noodzaak van de lockdown, hoe moeizaam het soms ook gaat.  De leerlingen en hun ouders delen hun zorgen en samen zoeken we naar mogelijkheden om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Als het nodig is, maken we meteen een afspraak voor een volgend gesprek. Het zijn goede gesprekken in een bijzondere sfeer.We zitten op afstand maar we zijn niet afstandelijk!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter