Leraren moeten incasseren

JCTraasv2.jpg

Uit een artikel van Ykje Vriesinga in de NRC  van 28 augustus blijkt dat professionals  in ons land  veel meer te maken hebben met verbale en fysieke agressie  dan elders in Europa het geval is. En een leraar in Nederland heeft twee keer zo vaak te maken met agressie en geweld dan een leraar in andere Europese landen.

Het verbaast me niet. Al sinds de roemruchte jaren zestig van de vorige eeuw is het gezag van en het ontzag voor autoriteiten in ons land enorm verminderd.. De schoolmeester en de leraar verloren hun positie als gezagsdragers en moesten zich zien te redden met hun sociale vaardigheden.

Het begrip ‘orde houden’ verdween goeddeels uit het onderwijsrepertoire maar natuurlijk niet uit de realiteit. Ik kan me een jonge beginnende leraar herinneren uit de jaren negentig die na een paar maanden zei: ‘Dit wil ik niet langer. Ik kan een baan in de supermarkt krijgen, dat doe ik liever’.

Ik weet nog dat ik dat toen niet erg flink vond, ik meende dat je door moest zetten en dat je dan na verloop van tijd wel meer controle over de klassen kreeg.

Hoe dan ook, het is er vast niet gemakkelijker op geworden ook al zijn er natuurlijk strategieën om de narigheid te verminderen. Veel tests laten maken, veel werken met de computer, veel half werk accepteren, veel vermorste tijd voor lief nemen, niet letten op leergedruis enz.

Als ik gelijk heb is dit ook voor een belangrijk deel de verklaring voor de slechte resultaten van het onderwijs : weinig ‘beklijvende’ kennisoverdracht, slechte lees- en rekenprestaties.

Het zijn elkaar versterkende factoren: de beginnende leraar is zelf ook niet goed opgeleid en is gauw onzeker, te meer als hij weinig steun krijgt van de schoolleiding.

De afgelopen tijd is veel gesproken over salarisverhoging  voor onderwijzers en leraren. De partijen die daarvoor pleiten doen alsof daardoor  automatisch ook de kwaliteit van het onderwijs omhoog gaat. Was het maar zo eenvoudig!

Er is ook een mentaliteitsverandering voor nodig. Ook bij ouders en leerlingen, ook bij directies van scholen, bij politici. Het is niet te verwachten dat die verandering er op korte termijn aankomt. Dat komt omdat de verkeerde mensen het voor het zeggen hebben. Pas als de ellende groot genoeg wordt kan het getij keren.

 

J.C. Traas

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter