Kentering

In Tilburg bestaat een opleidingsbedrijf  Bouwmensen , in het bijzonder bedoeld voor jongelui die na hun vmbo- opleiding direct aan de slag willen in de bouw ( BndeStem, 3 juli 2020).

Drie jaar lang vier dagen per week werken en daarnaast éen dag naar school op het ROC. Ze gaan, vanaf hun zestiende, meteen verdienen.

Zoals bekend is er een groot tekort aan bouwvakkers maar, zeggen de opleiders, er was lange tijd maar heel weinig waardering voor technische beroepen. Praktijkbegeleider v.d. Wiel vertelt: ‘Ik weet nog wel dat er vroeger basisscholen trots waren als er een jaar niemand doorstroomde naar de l.t.s.. Dan hadden ze het goed gedaan, vonden ze.’

Maar de situatie is  aan het veranderen. Het feit dat op de bouw een timmerman of metselaar vaak hetzelfde startsalaris heeft als een hts’er is voor ouders en leerlingen  bepaald wel relevant.

 

Ondertussen blijft de stroom  van h.a.v.o.-ers en v.w.o. -ers groeien. Dit jaar nog meer dan anders. Dat is te wijten aan de Corona-crisis, waardoor de centrale examens niet in de voorziene periode afgenomen konden worden. Afgesproken werd dat dit jaar alleen de schoolbeoordeling bepalend is voor het verwerven van een diploma. Waarschijnlijk zullen bijna 10% meer leerlingen voor h.a.v.o. en v.w.o. slagen dan anders het geval was. Het aantal studenten voor h.b.o. en w.o. wordt hierdoor nog groter dan het al was. Het is niet te verwachten  dat ze een hogere studietoelage krijgen – ook niet als het huidige leenstelsel wordt aangepast – noch dat het aantal bijbanen gaat groeien, dus het studeren, en het bekostigen daarvan, kan nog wel eens problematisch  worden. En dan nog: hoeveel opleidingen leveren ‘marketable skills’ op zoals de opleiding van  de Bouwmensen ?

 

J.C. Traas

 

.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter