Alles van waarde is weerloos.

Alles van waarde is weerloos.

 

Je kan veel van de minister van onderwijs zeggen, maar niet dat ze zich niet bemoeit met het onderwijs. Integendeel, als een olifant door een porseleinkast hobbelt ze door het onderwijslandschap en laat een spoor van vernieling achter. In haar niet te stuiten eigenwaan van allesbeterweter en als de ultieme vooruitgeschoven generaalspost van de onderwijswerkgever regeert ze over het onderwijs per decreet. Wie het niet eens is met haar bestuurlijke zienswijze hoeft niet eens aan te schuiven aan wat zij een ‘onderhandeling  tafel’ noemt maar in feite meer aanleunt bij een politbureau dan bij een democratisch poldermodel.

De onderwijscoöperatie is haar een doorn in het oog en wordt dan ook volledig genegeerd. Bij de minister is het simpel ‘voor en door leraren’ bestaat niet, kan niet, mag niet. In haar ogen is een leraar een noodzakelijk kwaad, een uitvoerder van haar decreten, een schlemiel die als was moet zijn in de handen van haar vriendjes bestuurders. Een vereniging zoals Beter Onderwijs Nederland is een luis in haar pels, en luizen verplettert Jet met de hak van haar pumps.

Het lerarenregister moet en zal een goudmijn worden voor de bestuurders en de CBE Group ( spreek uit als kroep). PéPé kruipt al maanden als een slijmerige slak in de schaduw van de minister en bestuursvoorzitters van de overkoepelende onderwijsraden. Miljoenen heeft hij al toegezegd aan VO-raad en MBO raad, als er maar een register komt de voor de onbevoegde docent met een bijbaantje. De minister van onderwijs had wel oren naar het ‘register der onbevoegde docenten’ als een buitengewone kans om het lerarentekort in één klap op te lossen. Iedereen die denkt ‘de leraar heeft een luizenbaan’ mag zich inschrijven in het register. Geen vakkennis? geen probleem. Onbevoegd? Graag inschrijven asjeblief. Geen ervaring? Aha een junior-docent die veel begeleiding krijgt dank zij de ingepikte ‘ouwe lullen uren’ van de BAPO. Geen pedagogisch didactische bagage? Volg een paar ‘dure’ cursusjes bij onze vrienden van de CBE kroep en alles is OK. Met een beetje geluk krijgt Jet het in haar eentje voor elkaar dat Nederland in Europa het enig land zal zijn zonder lerarentekort en zonder lerarenopleiding en natuurlijk met excellente scholen die de vooruitgang in de kenniseconomie zullen waarborgen. Mag ik een teiltje?  

1 jaar, 1 jaartje maar heeft onze minister van onderwijs nodig gehad om het gehele onderwijs uit te leveren aan raden, adviseurs, samenwerkingsverbanden, zweefteven, luchtfietsers, mooipraters, en andere geldverslindende bergkwabalen. 1 jaartje maar om het Nederlandse Onderwijs over te leveren aan de nukken van een werkgeversbende die tot nu toe zich alleen maar heeft bekommerd om de altijd aanhoudende geldstroom breder en breder te maken. 1 jaartje maar om alles wat binnen het onderwijsgebouw tot baantjesmachine voor mislukte politieke vriendjes gemaakt kon worden om te toveren tot baantjesmachine waarin het goed toeven is.

Boven het bed van de minister hangt de spreuk “alles van waarde is weerloos” en elke avond leest de minister die spreuk en denkt: ‘Klopt!’ waarna ze met de glimlach van de despoot om haar lippen in slaap valt.

 

Jesse Jeronimoon

   

 

8 Reacties

 1. Je schrijfstijl verschilt van

  Je schrijfstijl verschilt van die van mij, maar de inhoud klopt. Helaas. Denise

 2. Wie is hier de meest

  Wie is hier de meest vernielzuchtige, Jet Bussemaker of Jesse Jeronimoon? Een minister tot de grond toe afkraken, alla, maar niets opbouwends daarvvoor in de plaats stellen is, vind ik, een BON-lid onwaardig!

 3. ALs BON lid wordt ik er niet

  ALs BON lid wordt ik er niet voor betaald om ook maar iets op te bouwen wat onze minister met graagte afbreekt. Politieke voorkeuren heb ik niet en als het een slechte minister is noem ik het een slechte minister. Maar praat voor mijn part gerust met je mond vol meel Guido, je vaart er wel bij. 

   

 4. Overigens, Guido, het is

  Overigens, Guido, het is duidelijk dat Jeronimoons stijl niet past in jouw verhaal. 

  Maar we kunnen niet ontkennen dat steeds duidelijker wordt dat deze minister en haar staatssecretaris plannen hebben voor het onderwijs die rampzalig zullen uitpakken. Ik neem bij leraren die er kennis van nemen, verbijstering en ongeloof waar. Jeronimoon verwoordt scherp wat breed in het onderwijsveld gedacht wordt. Dit beleid moet tot opstand leiden. En net als bij het beleid van Netelenbos zal men zich te weer gaan stellen waar dat kan. En die ondoordachte, onverstandige plannen, die de leraar in een hoek drijven,  verdienen niet beter.

 5. Guido,

  Guido,

  Als jouw huis ongevraagd achter je rug wordt afgebroken, moet je dan lovend zijn over de sloper, of juichen dat je nu op aanwijzing van de sloper met minder middelen een ander huisje moet gaan neerzetten? De logica ontgaat me.

  Groeten,

  basta

   

 6. Ik vergiste me, die plannen

  Ik vergiste me, die plannen van de bewindslieden zijn onverstandig. Niet ondoordacht, want er zit een leidend principe achter: een diepgaand wantrouwen tegen de leraar.

 7. Ook ik heb na het lezen van

  Ook ik heb na het lezen van een kolom van jerimoon wel eventjes het gevoel 'en wat dan nu, waarom trekt hij geen conclussies over wat nu gebeuren moet?'. Maar dat is geen kenmerk van een kolom. Een kolom mag satire, karikatuur, eenzijdig en striemend zijn; De schrijver mag ook op hol slaan maar dat vind ik hier niet het geval. Een kolom is uitdrukkelijk geen plaats voor een evenwichtig betoog. Overigens zie ik niets evenwichtigs in Jet, ze is volkomen uit het lood geslagen

 8. In een column mag van alles

  In een column mag van alles maar toch heeft Guido ook wel gelijk dat best iets opbouwends tegenover de vernielzuchtige plannen van Bussemakers & Co gesteld mag worden. Alleen maar razen en tieren kan voor het moment opluchten maar: pas op, stik er niet in. In zijn vorige column riep Jeronimoon op tot het kappen met de Onderwijscoöperatie. BON moest maar kiezen voor splendid isolation, daar kwam het volgens mij op neer.  Naar mijn mening op dit moment geen goede keuze.

   

   

   

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.