Alweer een onderwijspartij!

Alweer een onderwijspartij!

 

Tofik zei het gisteren, hij riep het van de daken, zijn partij moest een echte onderwijspartij worden, jammer dat niemand hem vroeg wat hij daar nou eigenlijk mee bedoelde met ‘een echte onderwijspartij’. Naast het vaststaande feit dat zijn partijtje blonk in afwezigheid bij de afgelopen vijf symposia die Beter Onderwijs Nederland organiseerde bij hun jaarlijkse algemene ledenvergadering, heb ik de partij ook nooit kunnen betrappen op enige visie, idee, of zienswijze op en over het onderwijs in Nederland.

 

Nog zo een onderwijspartij is GeenID66. Het woord verkiezingen kan niet vallen of Geen ID profileert zich als dé onderwijspartij. Daar blijft het dan ook verder bij, geen visie, vooral Geen ID, en ik betwijfel of er één van de tweede kamerleden van dit partijtje hoegenaamd enige sjoege heeft van het werk dat de man of vrouw voor de klas heeft te verstouwen en dan wil ik het niet hebben of ze uberhaupt iets weten van Competentie gericht opleiden, passend onderwijs, realistisch rekenen of diplomafraude en gesjoemel. Wat ze wel kunnen is hun trouwste vriendjes op de hoogste bestuurdersposten van de HBO raad plaatsen. Trouwens Geen ID66 is ook een partij die bij de symposia van BON de afgelopen vijf jaar hun kat stuurden.

 

Het hele land zal dus de komende maanden overspoeld worden met onderwijs, onderwijs, onderwijs. Niet verwonderlijk want iedereen wil goed onderwijs, beter onderwijs, het beste onderwijs en zowat alle partijen zullen alle docenten beloven dat ze hun vak weer terug krijgen, zullen de bestuurderen beloven dat het onderwijs er nog meer geld bij krijgt, de studenten krijgen de belofte dat studeren gratis wordt, dat de langstudeerboete terug wordt gedraaid en dat elke partij aandacht heeft voor taal en rekenen en daar ook veel geld voor over heeft, maar dan wel ná de verkiezingen en alleen als zij het voor het zeggen krijgen.

 

Het duurt nog wel een tijdje maar de partijprogramma’s zullen barstensvol onderwijs, onderwijs, onderwijs staan, maar niet heus. Het zal wel worden zoals altijd, zieltjes winnen met gebakken lucht, gemeenplaatsen, en heel veel  ideologie. Na de verkiezingen vreten de papierversnipperaars zich het buikje rond aan onderwijs, onderwijs, onderwijs.

 

Volgens mij is er ook geen weldenkend mens in dit land dat op een of andere partij stemt om het onderwijsdeeltje in het verkiezingsprogramma. Onderwijs staat op de agenda omdat het gemakkelijk bekt en omdat het net is als voetbal 16 miljoen Nederlanders hebben er verstand van. Iedereen vindt van zichzelf dat hij of zij het baantje van onderwijzer, docent of leraar met twee vingers in de neus uit kan oefenen, ervoor opgeleid of niet. En veel bestuurderen vinden dat tegenwoordig ook, in bezit van een i-pad, weten wat Google betekent, foto’s en filmpjes kunnen maken met telefoon, een facebook en hyves account is een pre en de schooldirecteur geeft al snel het etiketje ‘bekwaam’ aan de zij-instromer. Ondertussen pikt de directeur nog snel de 19000 euro mee die hij van het rijk krijgt voor ondersteuning van de zij-instromer en vult bij een of andere docent ‘begeleiding zij-instromer’ in op het papiertje van het taakbelastingbeleid.

 

Wat ik vooral leuk vindt van de komende verkiezingsstrijd is het simpele gegeven dat al die partijen en partijtjes hun onderwijswaarheid uitstorten op het ogenblik dat het vakantie is. Oei, nu bedenk ik ineens dat het voor hun ook een uitgelezen kans is om al die lange vakanties van al die onderwijsgevenden eens duchtig aan de kaak te stellen. Ik ruik de jaloezie nu al.

 

Enfin, nog even wachten en dan kunnen we weer kiezen voor onderwijs, onderwijs, onderwijs. Maar eerst het EK, dan de tour, dan de olympische spelen en daarna naar de stembus.

 

Jesse Jeronimoon.

1 Reactie

  1. Toverdibi

    Ik meen me te herinneren dat Tofik wel bij een BON-symposium was en hij in zijn uitspraken liet merken dat hij geen idee had welke ramp zich in het onderwijs ontwikkelde en wat daar de oorzaken van waren. En dat hij niet bereid was in actie te komen om de misstanden aan te pakken.

     

Reacties zijn gesloten.