Ongehoord

Fenna Vergeer overhandigt 1e exemplaar aan burgemeester Lenferink
Fenna Vergeer overhandigt 1e exemplaar aan burgemeester Lenferink

Cor Vergeer, de begin vorig jaar overleden echtegenoot van Fenna Vergeer, kreeg woensdagavond 12 okotber 2022, postuum een soort eerherstel tijdens de presentatie van zijn boek ‘Ongehoord’. Hij werkte tot kort voor zijn plotselinge overlijden aan het boek. Alleen het laatste hoofdstuk was nog niet klaar en dat is afgemaakt door de Leidse historicus Bart van der Steen die als ‘meelezer’ al langer bij het boek was betrokken.

Vergeer en de SP werden in de jaren ’80 verguisd vanwege hun standpunt over vreemdelingen. Die moesten volgens Vergeer bijvoorbeeld in de eerste plaats Nederlands leren en gespreid worden over de wijken. Er werd maar weinig naar Vergeer geluisterd. Daar komt ook de titel van het boek vandaan.

“Maar ook de manier waarop hij is bejegend is ongehoord”, zegt burgemeester Henri Lenferink die zo nog een tweede betekenis geeft aan de titel. Hij nam woensdagavond tijdens een drukbezochte bijeenkomst in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis het eerste exemplaar van het boek in ontvangst uit handen van Fenna Vergeer. Fenna is niet alleen de weduwe van Cor, maar streed ook jarenlang zij-aan-zij met hem en de rest van de SP voor hun idealen, met name op het gebied  van een ander integratiebeleid. Cor deed dat in de Leidse gemeenteraad waar hij van 1982 tot 2002 raadslid was en Fenna als Tweede Kamerlid voor de SP.

(bron: Chris de Waard, Steutelstad.nl, 13-10-2022)

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter