Folklore

Wat hebben Groningse eierbaltraditie, strontweek,  vreugdevuur van Scheveningen en moutwijn stoken in Schiedam met elkaar gemeen?  Al deze en nog veel meer oude gebruiken, ambachten en festiviteiten behoren tot het Nederlands immaterieel erfgoed .  Als je de lijst bekijkt dan zouden de studentencorpora daar prima inpassen. Tikkeltje folklore, archaïsch in hun gewoonten en toch ook wel schilderachtig.  Net zoals klootschieten, Sinterklaas, het koninklijk huis en het carnaval. Tradities waar we aan hechten ook al zijn ze niet helemaal meer van deze tijd. Maar ze geven de samenleving wel de noodzakelijke kleur. Daarom houden we er toch aan vast. Maar ze moeten zich wel een beetje aanpassen.

Dat de corpora, ondanks dat de voordracht vergezeld van veel waarderende woorden bijna beklonken was, nog niet op in deze illustere  lijst staan hebben ze aan zichzelf te wijten. Ze hebben a.h.w. hun eigen bierglazen ingegooid. Dat was in 2016 toen het Groningse Vindicat zichzelf buiten spel zette met extreem seksistisch gedrag en walgelijke ontgroeningspraktijken. Het was daarvoor kennelijk niet opgevallen, dat dit gedrag niet van vandaag of gisteren is, ondanks dat  oud- corpsleden zeiden geschokt te zijn. Maar misschien kan het altijd nog erger.

Er zou een cultuurverandering komen maar vorig jaar was het bij de ontgroeningen weer goed mis in navolging van de oude traditie van “ruwe joligheid, schreeuwen en razen, niet zelden gevolgd door spontane ruwheden als slaan of schoppen, overgieten met drank” zoals een Delftse student het in 1960  plastisch omschreef. De mishandelingen moesten gestaakt worden.

En dan vorige week een lustrumdiner, dat een zeer lelijke  inkijk bood op het geestelijk klimaat binnen deze kring.

Een bijeenkomst van honderden als Jort Kelder geklede corpsleden, die hun achterlijkheid demonstreerden door luidkeels te roepen, dat uitgezonderd hun lieve ouders en zusjes, alle vrouwen hoeren zijn. Hoe debiel wil je het hebben. Bovendien is het een grove belediging van een beroepsgroep.  De  zaal met honderden hoger opgeleide jongvolwassenen blèrde ook nog als 14 jarige rukķertjes uit de laagste rangen van het voetbalsupportersvolk, dat in alle vrouwen een piemel moet.

Wat een zwakte van het bestuur van het corps, dat na zes jaar cultuurverandering dit naar boven komt. Niets bereikt. De buitenwereld was stupéfait. Leiden in last hoewel het dit keer Amsterdam was.

Niet  gek, dat ze alles en iedereen over zich heen kregen. Het is alsof je onverwachts het deksel licht van een antieke beerput. Dat hadden ze alleen zelf niet in de gaten.

Ze doen werkelijk alles om van de  lijst cultureel erfgoed af te blijven, waarmee ze de legitimiteit van het gehele corps ondergraven.

En dat zou jammer zijn want uit folkloristische overwegingen willen we onze ballen eigenlijk niet missen. Over vijf jaar opnieuw proberen?

 

 

.

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter