Grabbelton van oppervlakkigheid

Ik kijk regelmatig naar het t.v. Programma “De slimste mens’ en verbaas me dan vaak  over het gebrek  aan algemene ontwikkeling  van de deelnemers op ‘ouderwetse’ terreinen  als geschiedenis, aardrijkskunde, literatuur en godsdienst.

De voorzitter van de jury, Maarten van Rossem, krijgt altijd gelegenheid om enkele pittige uitspraken te doen. Vorige week leverde hij commentaar op de studiekeuze van prinses Amalia: Politics, Psychology, Law and Economics, aan de universiteit van Amsterdam.

Volgens van Rossem  stelt dit ‘geen reet voor’. ‘Je moet natuurlijk wat, maar dit is een pretpakket eerste klas. Het is een grabbelton van oppervlakkigheid in steenkolen -Engels. Dit heeft geen bal met een academische studie te maken.”

 

Ik vrees dat van Rossem gelijk heeft. Het gaat hier om een soort politicologiestudie en die stelt al veertig jaar bijna niets voor, evenals de studierichtingen van sociologie en onderwijskunde. Niettemin voelen de beoefenaars zich nog wel superieur aan afgestudeerden van lerarenopleidingen en ook dat geeft te denken. Bij voorbeeld, hoe wil de minister het niveau van het leraarschap verbeteren!

Misschien kent u de uitdrukking: als iedereen op zijn tenen gaat staan, kan niemand verder zien. Daar zou je tegenover kunnen stellen: als iedereen door de knieën gaat, kan iedereen minder ver zien.

Het lijkt er soms op dat het onderwijsbeleid daar op gericht is. Het is jammer voor onze prinses, want, zou je denken , die heeft recht op een excellente opleiding die bij haar status past. Langzamerhand moet je je afvragen of die in Nederland nog te krijgen is.

 

J.C. Traas

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter