Poëzie, geef het een plek

door: Ben Verkroost.

Poëzie leest wat minder gemakkelijk dan het gemiddelde proza. Een heleboel mensen hebben er weinig of niets mee. Tegenover een groot aanbod staat maar een beperkt aantal lezers. Daar moeten onze dichters het mee doen. De status van de poëzie bij het grote publiek is vrij laag. Dat begint al in het onderwijs. Volgens dichter des vaderland Lieke Marsman is poëzie in de ogen van de meeste leerlingen “niet cool”. Een van de oorzaken is een in het onderwijsprogramma stiefmoederlijk behandeling van de dichtkunst. En dat is de plek waar het meestal begint. Hoogleraar Jelle Jolles noemt een tiental redenen waarom lezen goed is voor het brein*. Enkele daarvan lijken speciaal voor de poëzie op te gaan. Zoals ”lezen ontwikkelt het denken en verbeelden” (vooral het laatste) en “lezen bevordert de concentratie”. Het structureel opnemen van minimaal 1 lesuur per week lezen en behandelen van gedichten in het programma lijkt me daarom geen overbodige luxe. Geef het een plek.

Tip: Lees ook de prachtbundel “Wij waren onder de betovering” van Ramsey Nasr. Of bekijk hieronder het videofragment.

 

(Deze blog is i.v.m. iets technisch bewerkt en gepubliceerd via Toon Rekkers)

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter