De verdwijntruc heet onderwijs

In zijn column ‘Blijft de havo?’, in het onderwijsblad Didactief (5 mei), vraagt Ferry Haan zich af waar de havo blijft. En deze vraag is niet onterecht. Ferry maakt in zijn column duidelijk dat het voorstel van Onderwijsraad om de vroeg-selectie uit te stellen, zal leiden tot minder keuze in niveaus en dat daarmee ook de havo zal verdwijnen. Ferry duidt hiermee op een hele zere plek in het zielloze onderwijsbeleid van overheidswege. Met de invoering van de Mammoetwet in 1968 kwamen er een heleboel schoolsoorten bij waarvan mavo, havo, vwo, atheneum, lhno, leao, meao, heao, lhno, lts, mts, mas, has, en vergeet vooral niet het mislukte experiment ‘Middenschool’, wel de bekendste zijn. Maar andere schoolsoorten, zoals huishoudschool, ambachtsschool, mulo, uts, hbs en mms,  die hun sporen hadden verdiend werden rücksichtslos ten grave gedragen. Deze omslag werd verkocht met dezelfde retoriek, die de Onderwijsraad nu ook hanteert. Maar dit was niet genoeg. Begin jaren ’70 ontstonden ook de Nieuwe Leraren Opleidingen zodat ‘angehende Lehrer’  dit nieuwe fenomeen machtig konden worden.  Daarna ging het allemaal minder dan gehoopt en diverse ministers, opvallend vaak van PvdA-huize, probeerden hun zin door te drijven. In het mbo sloeg een voortvarende minister Ritzen zijn slag. Mts, de meao, het mdgo, de mds, het mas, vele andere vakscholen en levensscholen moesten allemaal verdwijnen in een veertigtal grootschalige ‘Regionale Opleidingen Centra’. Dat was gemakkelijker want dan hoefde het ministerie maar 40 briefjes rond te sturen in plaats van de vele duizenden tot dan toe. Minister Netelenbos wist het voor elkaar te krijgen om de lts en de mavo te laten verdwijnen. Het vmbo was geboren, nog wel met een vmbo-t (de vroegere mavo). Maar sinds kort is het vmbo-t ook ter ziele.  Tja het laaghangende fruit is er af en nu is het hoger hangende fruit aan de beurt en dus zal ook de havo verdwijnen. De conclusie van Ferry Haan is helder. Er komt een tweestroom. Een tweestroom, eentje voor de ‘lageren’ richting het vmbo en mbo en eentje voor de ‘hogeren’  richting een soort middenschool.  En dan is de verdwijntruc bijna compleet en leiden we op, of voor ‘galg en rad’, of voor de ‘bourgeoisie’.

Lees ook de column van Ferry Haan op didactiefonline.nl

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter