Het spoor terug

Het spoor terug

 

Het is onder politici een tijd lang mode geweest om te zeggen dat er meer geld moest komen voor het onderwijs, met de bedoeling dat daardoor het onderwijs ook beter zou worden. Op die manier kregen de onderwijzers in het basisonderwijs een aardige salarisverhoging. Maar ja, het zijn toch grotendeels dezelfde mensen, dus die konden niet aanstonds beter lesgeven.

Er zijn nu alarmerende berichten dat een derde  van de basisscholen geen kans ziet de leerlingen behoorlijk te leren lezen. Het rekenen zal ook wel niet erg goed zijn. Grote aantallen leerlingen blijven daardoor ‘laaggeletterd’ en lopen ook vast in het beroepsonderwijs omdat ze de instructies die ze in hun vak nodig hebben, niet kunnen lezen.

Aan de ‘onderkant’ gaat het niet goed maar evenmin aan de bovenkant. Zeer veel studenten zijn gestressed, ze kunnen het allemaal niet bijbenen en zijn bang dat ze hun studieschulden straks niet terug zullen kunnen betalen. Ik hoorde  ook al weer een bericht dat er gepleit wordt voor ‘selectie aan de poort’.

En door BON wordt bericht over plannen voor een nieuw of verbeterd  curriculum. Je zou zeggen, het moet niet gekker worden.

Weet ik het dan beter? Ik denk het wel. Mijn advies is: volg het spoor terug. Terug naar de tijd dat de onderwijzers nog hoogopgeleid waren en gerespecteerd werden. Met de duidelijke opdracht en het vaste voornemen om de basisvaardigheden door al hun leerlingen te laten leren. Ze functioneerden meestal heel goed, ook zonder de hulp van onderwijskundigen of betwetende moeders.

In het voortgezet onderwijs en in het hoger  en universitair onderwijs zijn de twee grootste kwalen de grootschaligheid en de autonomie van de bestuurders. Daardoor gaan veel te veel jongelui te lang door met studeren ook al is het rendement gering. Het is daarbij ironisch dat de beste leerlingen en studenten ondertussen tekort gedaan wordt. Zij krijgen minder breed en minder diepgaand onderwijs dan ze zouden aankunnen

 

 

Ook hier geldt dat als je wilt weten hoe het beter kan: Volg het spoor terug!

 

J.C. Traas

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter