Schone schijn gaat voor inhoud

Herman Blom, bekend en fervent voorstander van het Rijnlandse model voor het mbo, heeft  in het Nieuwsblad van het Noorden de opening van het mbo jaar door zkh koning Willem Alexander bekritiseerd. Hij stelt dat de organiserende MBO Raad zich enkel richt op de schone schijn en niet op de echte problemen.

In het Nieuwsblad van het Noorden stelt Herman Blom onder meer:

Is het mbo nog te redden? Haar focus op uiterlijkheden als de opening van het mbo-jaar leidt helaas af van de echte problemen. Die zijn er meer dan genoeg.

Je moet de mbo-bestuurders en met name hun Haagse koepel- en lobbyclub MBO Raad nageven dat ze de publiciteitsslag weer eens hebben gewonnen. Tot nu toe weten ze op succesvolle wijze hun verantwoordelijkheid voor de falende arbeidsmarkt aan externe factoren te wijten: snelle technologische veranderingen (nog maar drie jaar geleden zag men geen werk meer voor mbo-2 en -3, nu zijn de feiten heel anders), gebrek aan visie bij de overheid (alsof mbo-instellingen niet zelf aan het roer zitten in hun eigen regio), de werkgevers (daar hebben ze een punt, want die bieden sinds de laatste recessie plotseling heel weinig stageplaatsen aan) of de jongeren zelf (ooit een enthousiaste mbo’er ontmoet? Het imago van het mbo wordt steeds beroerder. Alom klagen de ‘studenten’ erover dat ze het bos in worden gestuurd en te weinig een vak leren).

lees het hele artikel:

www.dvhn.nl/Meningen/Opinie/OPINIE-MBO-Raad-focust-te-veel-op-uiterlijkheden-23498560.html

 

4 Reacties

  1. Ton Heerts: voorzitter van de MBO Raad:

    “Ze [De MBO-leerlingen, sorry de MBO-studenten] hebben in de eerste plaats tijd nodig om te ontdekken wie zij zijn. Het onderwijs blijft de ideale plek om deze zoektocht te starten en met een diploma op zak een stevige basis voor de rest van je leven te leggen.”

    Stevige basis? Ooit heb ik MBO-stagiaires begeleidt, die allemaal klaagden dat er niets geleerd werd op op het ROC. Maar ze weten wel wie ze zijn. En Ton Heerts heeft onze koning ingehuurd om te benadrukken hoe geweldig het MBO wel niet is.

    • Ja hoor dat weet ik wel, die zijn allemaal ‘game design’ gaan studeren aan het mediacollege in Amsterdam. Nee ik maak geen grapje, in een van mijn laatste 4 mavo klassen gingen er 9 (!) daarheen…

Geef een reactie