Pact met de duivel

In het Kamerdebat van oktober 2014 over de begrenzing van de topinkomens in de (semi)publieke sector haalde Gert-Jan Segers als goed christenpoliticus de Bijbel erbij. In verband met de basisvraag, wat voor topbestuurders wij in de publieke sector  willen hebben, zei hij: “Toen de recessie intrad en wij ontdekten hoe funest het beloningssysteem in de financiële sector werkte, kwam een oude Bijbelse wijsheid opnieuw aan het licht, ‘geldzucht is de wortel van alle kwaad’. Anders gezegd: wie van geld houdt kan er niet genoeg van krijgen. Wie verzot is op rijkdom is altijd op meer gewin belust. Ook dat is enkel leegte. En dit schreef Prediker meer dan 2000 jaar geleden.” En verder zei Segers, dat de ChristenUnie geen kruideniersmentaliteit bepleitte maar dat het in de eerste plaats om de intrinsieke motivatie gaat.

In 2012 zei CU Eerste Kamerlid Peter Ester, dat de discussie over de topinkomens gekanteld is en het nu ging om de vraag hoe we de topsalarissen in de publieke en semipublieke sector kunnen maximeren op basis van heldere normen. En over vrijblijvende zelfregulering zei hij: “Mijn fractie, het moet gezegd, is niet erg onder de indruk van de sanctiebepaling en de handhavingsinstrumenten in de wet. Gezien het maatschappelijk belang en de maatschappelijke discussie is het wetsontwerp op dit punt wat slapjes. Nog onlangs namen we in dit huis een wet (33 207) aan die zeer forse sancties zet op misbruik van sociale zekerheidswetten en arbeidswetten. En terecht. Bij het onderhavige wetsvoorstel komt de minister niet veel verder dan een herstelsanctie, die wel erg mild uitvalt. Waarom geen forse boete opgelegd aan de betreffende topfunctionaris en aan de Raad van Toezicht of de Raad van Commissarissen die de bezoldiging heeft geaccordeerd?”.

De discussie over de topinkomens in de publieke sector is in oktober 2017 met medewerking van de Christen Unie opnieuw gekanteld. Het nieuwe kabinet gaat het wetsontwerp (Wet Normering Topinkomens 3) van Rutte 2, dat regelt dat niet alleen bestuurders, maar alle medewerkers voortaan niet meer mogen verdienen dan een minister, niet indienen. Dus hoeven honderden grootverdieners in de publieke sector niet in te leveren, schrijft de Volkskrant vandaag. Bij de politie alleen al is eerder dit jaar het aantal medewerkers dat meer verdient dan een minister gestegen van 7 naar 24.  Waar zijn de heldere normen die dit rechtvaardigen? Misschien kan de CU fractie daar nog eens naar vragen.

1 Reactie

Laat een reactie achter