Zomer

(Een blog van Ben Verkroost)

 

Zomer

Jeanne Moreau is overleden. Voor mensen van mijn generatie, die van film houden een schok. Zingen kon ze niet maar ze zong toch vijf langspeelplaten vol, wat een hele prestatie is. Volgens de Volkskrant ging ze er in Les Amants vandoor met een polospeler na “een stomende nacht”. Dit stukje zal wel niet geschreven zijn door de filmredactie, want het was een archeoloog met wie ze  in een Eend een onbekende toekomst tegemoet ging, daarbij polospeler en echtgenoot in verbijstering achterlatend in hun mooie landhuis. En die nacht was niet stomend, ik heb niets zien stomen in de film, maar romantisch met veel maanlicht. Het begeleidend strijksextet van Brahms zal voor wie het al kende voorgoed anders geklonken hebben en voor wie het niet kende altijd verbonden blijven met deze film.

Het is komkommertijd dus blijkt de bramenpluk niets minder dan stroperij waarop zware boetes staan en loert overal in bos en hei de levensgevaarlijke teek. Maar damesvoetbal is  leuk als Lieke Martens of Shanica van de Sanden aan de bal zijn. En is er ook nog zo iets als een kabinetsformatie, die maar niet op gang lijkt te komen. Ariejan Korteweg, parlementair redacteur van de Volkskrant prijs het Nederlandse poldermodel, dat er altijd weer in slaagt om ruziënde tegenstanders bij elkaar te brengen in min of meer stabiele kabinetten. Een nadeeltje daarvan lijkt mij, dat ongewenste toestanden waarover men het niet eens kan worden jaren zo niet decennia lang doorsukkelen. Want op grond van welke wet mag een Islamitische middelbare school toch van start gaan ondanks dat de school geleid wordt door een bestuur, “cowboys zonder oog voor het algemeen belang”, waarin niemand, staatssecretaris noch gemeente Amsterdam, vertrouwen heeft? Hoe lang gaat het nog duren dat we blijven aanlopen tegen feitelijke misstanden, die worden gedekt door bestuursrechters? Nog heel lang denk ik.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter