Onverbloemde usurpatie

In het glossy perodiek “City Life” van de zich met die naam over het paard tillende Gemeente Venlo vond ik een gedrukt babbeltje van de voorzitter van het College van Bestuur Peter van Eijk van de basisscholenhouder FORTIOR met de zinssnede “….dat de school zich nu met veel meer bezig houdt dan staartdelingen en leeslessen. Leerkrachten willen kinderen helpen zich optimaal te ontplooien, hun talenten te ontwikkelen, …. Ik denk dan: “Boss of the shoemakers zorg ervoor dat jou schoenmakers zich bij hun leest houden. Jouw werknemers zijn er om mijn kinderen rekenen, taal en liedjes te leren. Alle activiteten die daar bovenop komen zijn in de eerste plaats de taak van de ouders. Als jou schoernmakers hún taak goed doen en daarna nog tijd over hebben mogen ze zich in overleg met de ouders een beetje met het bereiken van hun optimale ontplooiing bij kinderen bezig houden. Van Eijk weet of wenst niet te weten wat de grondrechteeen van ouders zijn. Maar misschien moeten wij van Eijk zijn arrogantie niet euvel duiden. Wat van Eijk wil doen is meeliften in de scoringsdrift van landsregeerders die selectief luisterend naar pedagogen en onderwijskundigen hun naam aan grote onderwijsveranderingen willen binden. Immers “wiens brood men eet diens woord men spreekt”.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter