4 Reacties

 1. Nee, die toegevoegde waarde

  Nee, die toegevoegde waarde is niet gering, die is groot.

  Namelijk al het competentiegedoe van de onderwijskundigen met stapels reflectieverslagen belast de studenten zo dat die niet toekomen aan gericht uitzoeken van vakkennis en de vertaling daarvan in een didactiek voor hun groep leerlingen.

  Waardevolle studenten haken af. De andere rollen half versuft door de onbenullige opleidingen.

  Er zijn uitzonderingen in de opleidingen. Maar die moet je met een kaarsje zoeken.

 2. “Ypma [PvdA; op 21e in

  "Ypma [PvdA; op 21e in gemeenteraad; twee jaar maatschappijleraar] wil daarnaast dat afgestudeerde pabo-studenten eveneens een verkort traject kunnen volgen als zij les willen geven in het voortgezet onderwijs, omdat zij al didactische en pedagogische vaardigheden bezitten."

   

  Het lijkt me verstandiger dat de 'afgestudeerde pabo-studenten' (stapelaars?) eerst een specialisme op het vereiste niveau behalen voordat zij in het VO hun 'didactische en pedagogische vaardigheden' (op papier dan) gaan inzetten. Elke partij doet vanuit de eigen doctrine een duit in het parlementaire zakje. Voor principiëlen is een realistisch beeld van het onderwijs niet nodig. De radikale gelijkheidsgedachte blijft ernstig wringen. De afstand tussen politiek en burger blijft onverminderd groot. Wie zorgt voor de 'reality check'?

   

  Definitie 'reality check': "A word or phrase used to bring a person back into the life of those around them, sometimes used to smash hopes and dreams." en "an occasion on which one is reminded of the nature of things in the real world" De Haagse kaasstolp heeft wat frisse lucht nodig.

   

  Ach, het zijn maar kinderen om wie het gaat. Die weten niet beter. Zeker niet van de pabo-juf/meester die VO-klassen onderwijst.

 3. Die politici spreken over

  Die politici spreken over frustrerende lerarenopleidingen. Maar zij vergeten dat schoolbesturen helemaal geen ouderwetse leraren willen hebben maar coaches. Dat beinvloedt natuurlijk de opleing voor "leraar". Maar ook: Iemand die voor het leraarschap opgeleid is is zou wel eens ontevreden kunnen zijn met de rol van coach die hem te wachten staat. De politici nemen weer eens halfslachtige oploxssingen.

Reacties zijn gesloten.